SUA ar lucra la o nouă lege care ar bloca vânzarea de tehnologii 4G către Huawei

31.01.2023
SUA ar lucra la o nouă lege care ar bloca vânzarea de tehnologii 4G către Huawei

Conform unui articol publicat de Reuters, autoritățile din SUA lucrează la o nouă lege care ar putea bloca și mai mult accesul companiei Huawei la componente bazate pe tehnologii americane. După ce Huawei a fost nevoită să renunțe la parteneriatul cu Google, dar și la conectivitatea 5G de pe smartphone-urile sale, se pare că urmează noi restricții care ar putea bloca tehnologii chiar mai vechi, precum 4G, dar și unele mai noi precum Wi-Fi 6, Wi-Fi 7, AI sau componente pentru servere de înaltă performanță.

Telefoanele Huawei ar putea pierde acces la conectivitatea 4G

Deși autoritățile SUA nu comentează pe baza acestor informații, iar Qualcomm și Huawei au refuzat să răspundă la întrebările Reuters, sursele care au dezvăluit aceste detalii sub protecția anonimatului susțin că sunt apropiate de această situație. Se pare că noul regulament ar fi în ton cu deciziile luate în ultimul an de administrația Biden în raport cu Huawei. Anterior, guvernul SUA, condus la momentul respectiv de Donald Trump, a decis că Huawei poate folosi componente echipate cu cipuri 4G, dar acum pare că Biden merge mai departe și interzice și vânzarea de tehnologii 4G. În prezent, Qualcomm vinde către Huawei cipuri din gama Snapdragon cu modem-ul 5G dezactivat, care pot fi conectate doar la rețele 4G.

Acest lucru ar pune Huawei într-o adevărată imposibilitate de a mai produce smartphone-uri de orice fel, întrucât tehnologiile 3G sunt prea lente pentru realitatea internetului din zilele noastre, iar în mai multe regiuni ale lumii, operatorii încep deja să oprească infrastructura 3G, oferind doar minimum 4G pentru clienții lor. Astfel, chiar dacă ar putea produce telefoane cu 3G, acestea nu ar mai funcționa în anumite zone.

Astfel, Huawei ar putea ieși complet de pe piața de smartphone-uri, cel puțin până când își va putea produce propriile cipuri, folosind tehnologii proprietare. Deja compania chineză a înregistrat brevete în China pentru dezvoltarea de tehnologii de litografie de tip EUV, folosite pentru producția de cipuri din generații recente, precum 4, 5 sau 7nm. De la brevet și până la dezvoltarea efectivă a tehnologiei și apoi construirea fabricilor ar putea trece câțiva ani, perioadă în care stocurile de componente pe care le deține Huawei ar putea fi epuizate.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult