Suma incredibilă la care va ajunge valoarea Tesla în următorul deceniu

04.03.2020
Suma incredibilă la care va ajunge valoarea Tesla în următorul deceniu

Amintind de progresul monedei Bitcoin spre finalul anului 2017, cotaţiile acţiunilor Tesla au explodat în doar câteva luni de la o valoare medie apropriată cifrei de 200 dolari la peste 900 de dolari, aducând profituri uriaşe pentru investitorii care au mizat pe ascensiunea companiei condusă de celebrul antreprenor Elon Musk.

Ron Baron, un miliardar investitor pe acţiuni şi acţionar Tesla, spune că Tesla ar putea valora 1,5 triliarde dolari până la sfârşitul deceniului, faţă de „numai” 137 miliarde dolari în prezent.

Din 2014 până în 2016, Baron a pariat pe viziunea lui Tesla şi Elon Musk, începând să acumuleze tot mai multe acţiuni ale companiei. În mod evident motivate e investiţia făcută, predicţiile sale au devenit tot mai entuziaste. Spre exemplu, în 2017 investitorul Tesla a spus că valoarea de piaţă companiei ar putea atinge 1 trilion de dolari (1000 miliarde) până la sfârşitul următorului deceniu.

Trei ani mai târziu, cotaţia acţiunilor Tesla cunoaşte cel mai spectaculos salt din istoria companiei, acelaşi Ron Baron venind cu predicţii şi mai ambiţioase, pentru 1.5 trilioane dolari valoare de piaţă.

Abia începe. Am achiziţionat aproape toate acţiunile din 2014 până în 2016: 1,62 milioane de acţiuni la un preţ mediu de 219,14 USD. Costul a fost de 355 milioane USD. Vara trecută, cotaţia a fost cam de 230 USD iar acum s-a triplat. Compania a trecut de la venituri anuale de 2,5 miliarde de dolari în 2013 la 25 de miliarde de dolari anul trecut. În acest an, ar putea ajunge la 33 de miliarde de dolari. În 2024, Tesla ar putea avea venituri de la 100 de miliarde la 125 de miliarde de dolari şi ar putea valora între 300 şi 400 de miliarde de dolari. Acesta este doar începutul. În 2030, Tesla ar putea avea venituri între 750 miliarde şi 1 miliard de dolari, cu un profit operaţional de la 150 de miliarde la 200 de miliarde de dolari. Până atunci, Tesla ar putea valora 1,5 triliarde de dolari, devenind una dintre cele mai mari şi mai valoroase companii din lume.”

Dacă previziunile se adeveresc şi de această dată, cei care cumpără acum acţiuni Tesla şi-ar putea vedea investiţia multiplicată de 12 ori în următorii ani.

Optimismul afişat vine însă în conflict cu progresul exuberant, până la iraţional, al cotaţiei acţiunilor, alţi specialişti pe segmentul pieţelor financiare trăgând semnale de alarmă cu privire la apariţia unei bule speculative pe segmentul acţiunilor Tesla. Confirmând oarecum acest punct de vedere, cotaţia acţiunilor Tesla a căzut cu aproape 40% doar în ultimele două săptămâni, pe măsură ce şocurile pe bursă induse de răspândirea epidemiei de Coronavirus au temperat optimismul investitorilor.

Un alt motiv de îngrijorare pentru Tesla este nevoia existenţială a celorlalţi producători din industria auto să vină din urmă şi să concureze de la egal la egal pe piaţa de vehicule electrice. Giganţi precum Volkswagen, Ford, Nissan, Renault, BMW, Hyundai, Toyota şi alţii investesc masiv în dezvoltarea de tehnologii pentru vehicule electrice, fiind doar o chestiune de timp până ce maşinile Tesla vor avea concurenţă reală în piaţă. Nu trebuie să uităm că producătorii mai sus amintiţi au zeci de ani experienţă cu fabricareade autoturisme la scară largă, dispun de resurse financiare uriaşe şi o reţea de producţie şi distribuţie cu acoperire globală. Deşi este activ pe piaţă de câţiva ani şi momentan dispune de un avantaj tehnologic considerabil, Tesla însă este un jucător mic pe piaţa globală şi nu foarte eficient în livrarea produselor la preţuri competitive şi volum mare.

Din fericire pentru Tesla, fabricarea de vehicule electrice nu este singurul bussiness în derulare, compania având şi alte ramuri profitabile şi cu mult potenţial, precum Tesla Energy. Furnizor de soluţii pentru stocarea energiei, Tesla Energy profită în mod convenabil de propriul business cu maşini electrice, ale căror acumulatori parţial uzaţi vor ajunge în cele din urmă să echipeze soluţii fixe pentru stocarea energiei electrice, deservind locuinţe individuale, până la parcuri fotovoltaice şi eoliene de mari dimensiuni. Compania lui Elon Musk adresează astfel o problemă fundamentală a majorităţii sistemelor de energie regenerabilă folosite în prezent. Limitate de orele cu soare, debitul râurilor, sau prezenţa vântului, cele mai comune sisteme pentru obţinerea nepoluantă a energiei electrice nu pot acoperi necesarul permanent de energie al comunităţilor fără ajutorul termocentralelor convenţionale, alimentate cu gaze naturale, păcură sau cărbune. Pentru acestea, soluţia propusă de Tesla ar pute fi singura alternativă cu adevărat „verde”, mai ales dacă privim din perspectiva reutilizări acumulatorilor Li-Ion deja fabricaţi, care altfel prezintă o mare problemă din punct de vedere al costurilor de reciclare.

 

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult