Surface Duo, smartphone-ul Microsoft cu Android şi două ecrane reapare în spaţiul public

10.02.2020
Surface Duo, smartphone-ul Microsoft cu Android şi două ecrane reapare în spaţiul public

Anunţat în luna octombrie, primul smartphone Microsoft după renunţarea la seria de dispozive Lumia în urmă cu aproximativ trei ani a rămas deocamdată la stadiul de promisiune, compania având nevoie de mai mult timp pentru testare hardware şi optimizarea părţii de software.

Spre deosebire de Galaxy Fold şi alte modele de telefoane pliabile, Surface Duo abordează un design cu două ecrane distincte, mai puţin costisitor la partea de hardware dar problematic la cea de software. Înainte de a livra produsul finit, Microsoft are de adus optimizări serioase versiunii de Android, o parte din acestea putând fi observate în imaginile de mai jos:

Adresând problema fragilităţii ecranelor pliabile, interpretarea Microsoft pentru această nişă de produse ia numele Surface Duo şi Surface Neo – un smartphone şi o tabletă care preiau şi îmbunătăţesc reţeta portabilelor cu design convertibil. Astfel, Surface Duo apare cu două ecrane convenţionale separate folosind un mecanism cu balama dublu-articulată, ce oferă deschidere de la 360°. Microsoft a arătat deja prototipurile funcţionale ale celor două dispozitive pliabile, însă nu am apucat să le vedem prea mult la lucru, partea de software nefiind pregătită.

De curând, Microsoft a lansat un emulator şi SDK adresat dezvoltatorilor de aplicaţii Android dornici să-şi adapteze creaţiile pentru folosirea cu  Surface Duo. Însă judecând după filmarea cu dispozitivul folosit în condiţii reale, pare că şi Microsoft şi-a asumat un rol major optimizarea interfeţei.

Un detaliu nou din imaginile apărute pare să fie existenţa unui flash LED care, în funcţie de modul în care este ţinut dispozitivul, poate fi orientat în faţă sau în spate.

Aplicaţiile de Android par să funcţioneze bine, comutând automat între diferite moduri de afişare, folosind ambele ecrane şi rotind în modul landscape pentru sesiunile de jocuri. Presupusul angajat Microsoft aflat în posesia exemplarului Surface Duo pare să fi avut însă unele probleme cu gesturile de a trage în jos panoul de navigare sau de a accesa home screen-ul în anumite situaţii, ceea ce sugerează că mai sunt unele probleme cu adaptarea dinamică a interfeţei pentru afişarea pe două ecrane.

Având în vedere nivelul actual de pregătire, este posibil ca ţinta asumată pentru lansarea Surface Duo până la finalul acestui an să fie devansată, cu condiţia ca şi celălalt produs Microsoft, tableta Surface Neo cu Windows 10X, să fie gata la timp.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult