Tehnologia Nokia PureView – un weekend cu senzorul de 41 megapixeli

Tehnologia Nokia PureView  - un weekend cu senzorul de 41 megapixeli

Dacă Nokia a uimit cu ceva ieşit din comun în acest an, atunci acest lucru este tehnologia PureView Pro. Prezentată la Mobile World Congress împreună cu terminalul 808 PureView, primul care o foloseşte de altfel, aceasta promite o calitate net superioară a capturii foto şi video, încercând să aducă aducă terminalele mobile la nivelul camerelor foto compacte sau chiar mai sus. Cât de mult reuşeşte, vom vedea în continuare.

Ce este totuşi PureView?

În spatele lentilelor asferice Carl Zeiss cu diafragmă f/2.4 şi distanţă focală de 8mm se ascunde un senzor BSI gigantic cu rezoluţie de 41 megapixeli şi dimensiuni de 1/1.2″. Precedentul terminal dedicat capturii foto de la Nokia, modelul N8, a oferit un senzor cu dimensiuni nemaiîntâlnite în cadrul unui telefon, iar noul senzor folosit de Nokia, de circa două ori şi jumătate mai mare, ridică şi mai sus ştacheta – cu cei 86 de milimetri pătraţi, acesta ajunge din urmă camere foto compacte high-end.

Având de-a face cu un senzor cu rezoluţie reală de 41MP, 808 PureView poate fi folosit pentru captura la rezoluţia nativă (38MP pentru imagini 4:3 şi 34MP pentru imagini 16:9), iar rezultatele se vor putea vedea în cadrul articolului. Însă imaginile capturate la această rezoluţie abisală au mai multe neajunsuri: sunt mari (circa 13MB, format JPEG) şi ocupă mult spaţiu pe cardul de memorie al unui telefon, reprezintă o grea încercare pentru procesorul telefonului sau pentru aplicaţiile desktop de vizualizare şi sunt total necorespunzătoare când vine vorba de partajare prin email, Facebook sau Twitter.

Dimensiunile şi modurile de captură senzorului de 41MP

Comparat cu doi senzori de 5MP şi 8MP, senzorul de 41MP este un mic monstru

Şi aici intră în funcţie tehnologia PureView – prin utilizarea unor algoritmi avansaţi de oversampling, mai mulţi pixeli reali adiacenţi sunt procesaţi pentru a genera un singur pixel de imagine. În funcţie de rezoluţia finală aleasă de utilizatori (8, 5 sau 3MP), acest algoritm devine mai mult sau mai puţin eficient pentru a corecta neajunsurile zgomotului de imagine al senzorilor cu dimensiuni mai reduse, păstrând totodată dinamica bună a unui senzor cu rezoluţie mare. Evident, odată cu micşorarea imaginii, se vor pierde şi o serie de detalii, dar se va câştiga în alte domenii.

O imagine de 38MP devine o imagine de 5MP cu zgomot infim şi detalii încă bune

PureView are şi alte avantaje faţă de tehnologiile folosite de restul modelelor actuale cu zoom digital. În timp ce acestea din urmă pornesc de la rezoluţie reală şi încep să interpoleze, generând astfel mult prea mult zgomot de imagine, 808 PureView nu face decât să crească rezoluţia către maximul real de 41MP. Evident, odată cu creşterea nivelului de mărire, avantajele PureView încep să se piardă până dispar complet la atingerea rezoluţiei native, însă chiar şi acum veţi beneficia de o imagine neinterpolată. Mai multe detalii interesante pot fi găsite în documentaţia Nokia (PDF)

Testele de calitate

Am pus terminalul 808 PureView faţă în faţă cu unul dintre cele mai bune terminale cu senzor de 8MP din ziua de astăzi, iPhone 4S, şi o cameră compactă mai veche cu nimic ieşită din comun, un Olympus µ1050 SW cu senzor de 10MP şi zoom optic 3X.

Test generic: după cum se observă din imaginile de mai jos, captura la rezoluţia nativă oferă un nivel impresionant al detaliilor, în timp ce captura la 8MP oferă un zgomot redus de imagine şi un nivel încă suficient al detaliilor. Ocazional, filtrul Neutral Density are tendinţa de a face imaginile cam întunecate, dar problema poate fi ajustată manual din compensarea expunerii sau corectată ulterior în Photoshop. Nokia 808 PureView nu are stabilizare hardware, însă nu am întâmpinat nici o problemă cu imaginile mişcate, iar declanşatorul foarte precis este o adevărată binecuvântare. Se remarcă nivelul excelent al detaliilor în modul nativ de lucru şi bun în modul PureView, culorile naturale, white balance rece, o boală mai veche la Nokia, şi dinamica ridicată. Focalizarea automată este rapidă, terminalul oferind atât touch focus cât şi controlul direct cu ajutorul declanşatorului.

Nokia, 38 MP, apropiere

Nokia, PureView 8MP, apropiere - zgomot invizibil, detalii încă bune

iPhone 4S, 8MP, apropiere - iPhone trişează cu saturaţie şi sharpening

Cameră compactă, 10MP, apropiere

Nokia, 38MP, depărtare, zgomot, detalii bune, Neutral Density întunecat

Nokia, 8MP, PureView, depărtare - zgomot mic, detalii bune, aceleaşi probleme cu Neutral density

iPhone, 8MP, depărtare - zgomot vizibil

Cameră compactă, 10MP, depărtare - zgomot ridicat

Nokia, 38MP, distanţă medie - nivel impesionant de detalii în zonele cu text

Nokia, 8MP, PureView, distanţă medie - un exemplu al utilităţii PureView

iPhone, 8MP, distanţă medie - un competitor redutabil

Compactă, 10MP, distanţă medie

Test zoom: după cum spuneam mai sus, avantajul utilizării unui senzor mare se reflectă în nivelul redus de zgomot, care la nivelul maxim de mărire este egal cu modul normal de funcţionare al unui terminal obişnuit. Din păcate nici cea mai bună tehnologie din lume nu poate compensa un zoom optic, iar compacta Olympus nu poate fi ajunsă din urmă. Însă pentru clasa „zoom digital”, Nokia reuşeşte să impresioneze, ceea ce nu este nici de mirare – dimensiunea pixelilor senzorului este de circa 1,4microni, aceeaşi ca la iPhone 4S, iar la zoom maxim senzorul lucrează în aceleaşi condiţii în care cel din produsul Apple lucrează în mod standard.

Nokia, 38MP, fără zoom (indisponibil), cadru de referinţă

Nokia, 8MP, PureView, zoom maxim - rezultate onorabile

iPhone, 8MP, zoom - interpolare şi detalii complet distruse

Cameră compactă, 10MP, zoom - nimic nu poate învinge un zoom optic

Nokia, 38MP, fără zoom (cadru de referintă) - ceva zgomot cu detalii bune

Nokia, 8MP, PureView, zoom maxim - a mai rămas zgomot dar detaliile sunt bune

iPhone 4S, 8MP, zoom maxim - nu vă faceţi iluzii că veţi putea lucra aşa

Cameră compactă, 10MP, zoom maxim - zgomotul prea mare distruge avantajele zoom-ului optic

Test macro: 808 PureView are o problemă cu modul macro. Atât în modul de lucru Scene, singurul unde există un profil dedicat macro, cât şi în modul Creative, care oferă un control mai mare, distanţa minimă de focalizare este de circa 20cm. Utilizatorul poate alege atât modul nativ de 41MP, caz în care focalizarea poate genera surprize, sau modul PureView cu zoom maxim, care oferă aceeaşi calitate a imaginii dar nu creează chiar atâtea probleme.

Nokia, 38MP, distanţa minimă (~20cm) - focalizare slabă înseamnă detalii slabe

Nokia, 8MP, macro, distanţa minimă (~20cm) - aceeaşi dezamăgire

iPhone, 8MP, distanţa minimă - detalii surpinzător de bune

Cameră compactă, 10MP, macro - nici camera Olympus nu se descurcă mai bine

Cu toate aceste, atunci când focalizarea se comportă corect (trebuind să admit că am încercat de multe ori), detaliile sunt bune.

Când focalizarea este corectă, şi Nokia oferă rezultate bune

Test nocturn: Fotografierea nocturnă este dificilă şi pentru aparatele performante manevrate de un profesionist, darămite pentru un amator fără trepied care testează un telefon sau o cameră compactă. Acest capitol este altul unde PureView străluceşte, calitatea îngenunchind ambii rivali.

Nokia, 38MP, ISO 800, fără flash - impresionant pentru un terminal mobil

Nokia, 8MP, PureView, ISO 800, fără flash - cu o stabilizare mai bună a camerei, rezultatele ar fi surpinzătoare

iPhone, 8MB, ISO 800, fără flash - cu tot cu senzorul BSI, rezultatul este extrem de modest

Cameră compactă, 10MP, ISO 800, fără flash - după 20 de minute de încercări, am cedat

În plus, lampa cu xenon este foarte puternică, la fel de puternică ca cea dublă ca dimensiuni din camera Olympus.

Nokia, 38MP, ISO setat automat la 640, flash - zgomot rezonabil

Nokia, 8MP, PureView, ISO setat automat la 800, flash - PureView la apogeu, zgomotul aproape a dispărut

iPhone, 8MP, ISO setat automat la 800, flash - zgomot imens

Cameră compactă, 10MP, ISO setat automat la 400, flash - desi a coborât ISO si lampa de xenon e puternică, rezultatul este mediocru

Test video: Spre deosebire de captura foto, captura video este asistată de stabilizarea software a imaginii, ceea ce va veni în ajutorul celor cu mâini tremurând în timpul sesiunilor mai lungi de filmare. În modul de filmare 1080p, 808 PureView oferă un nivel bun al detaliilor şi un sunet stereofonic excelent. Dacă imaginile nu sunt atât de spectaculoase pe cât ne-am aştepta, impresia se va schimba imediat când vom descoperi butonul de zoom: în lumină naturală, chiar şi la nivelul maxim 4x, secvenţele video arată bine iar stabilitatea este mulţumitoare. În cazul utilizării unei rezoluţii inferioare cum ar fi cea nHD, zoom-ul maxim disponibil ajunge la 12x.

Cadru salvat din filmare 1080p

Fişierul final este un flux H.264 [email protected] CABAC cu bitrate de 20Mbps a cărui fluenţă scade doar în momentul acţionării zoom-ului, în rest fiind stabil la 30 de cadre pe secundă. Sunetul este captura în format AAC stereo la un bitrate de 128kbps şi rată de eşantionare de 48KHz. Singurul neajuns al capturii video este saltul în trepte al zoom-ului, care este vizibil fără a deveni însă cu adevărat deranjant.

Download fişier video original 1080p (click dreapta, save as)

Interfaţa camerei

Pentru un produs atât de complex, interfaţa camerei este cam simplă şi, din păcate, cam limitată. Primele două moduri de lucru sunt destinate începătorilor, modul Automatic neoferind decât controlul asupra bliţ-ului, iar Scenes oferind profiluri prestabilite pentru macro, portrait, landscape, sport şi altele. Toate acestea nu permit însă decât captura în format 16:9 şi nici nu există control asupra modului PureView. Pentru a ajunge la acesta din urmă, utilizatorul va trebui să comute în modul Creative, unde va avea control deplin asupra sensibilităţii (între 50 şi 1600), balansului de alb, expunerii, filtrului Neutral Density şi parametrilor de bază ai imaginii, dar va trebui să se şi lupte cu setările optime pentru captură.

Toate valorile ISO oferite de PureView (crop 1:1 din 38MP, lumină naturală slabă)

Imaginile capturate pentru prezentare au fost făcute doar în modul Creative, din păcate odată cu alegerea acestui profil de lucru pierzându-se opţiuni precum controlul focalizării. Modul în care Nokia a conceput interfaţa camerei va sili utilizatorul să se plimbe între modurile Scenes şi Creative chiar dacă nu prea vrea, ceea ce este regretabil.

Concluzii

Nokia 808 PureView are o prestaţie foto impresionantă, giganticul senzor oferind o captură la rezoluţia nativă cu un nivel excelent al detaliilor, zoom digital fără scăderi majore de calitate în modul PureView, culori frumoase şi naturale, declanşare rapidă, performanţe bune în lumina scăzută şi un bliţ puternic. Ocazional, expunerea şi white balance-ul scapă de sub control, dar aceste aspecte pot fi corectate imediat din setări. La acestea se adaugă înregistrarea video 1080p cu detalii bune, sunet curat şi zoom impresionant.

Este Nokia 808 PureView telefonul cu cea mai bună cameră foto? Dacă Nokia va repara modul de lucru macro, atunci va deveni. Este inadmisibil ca un produs care înglobează atât de multă tehnică să fie învins în testul Macro de un terminal cu un senzor mult mai mic şi cu o aplicaţie fără setări dedicate.

Merită însă acest salt spectaculos, dar care are încă probleme şi care necesită şi ajustări manuale, un preţ extrem de piperat de aproximativ 3200 de lei? Nu sunt prea sigur: iPhone 4S, Galaxy S III sau Sony Xperia S sunt mai uşor de folosit, imaginile capturare sunt bune pentru pretenţiile majorităţii utilizatorilor în cele mai multe ocazii, iar preţul lor este mai mic.

Părţi pozitive

nivel impresionat al detaliilor
performanţe nocturne excelente
zgomot mic de imagine
zoom lossless în modul PureView
captura video bună cu zoom lossless

Părţi negative

probleme de focalizare macro
setări automate nu mereu ideale
white balance rece
PureView nu convinge întotdeauna
preţul piperat al tehnologiei

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News