Telefoane ieftine – ce alegeri ai dacă vrei un telefon ieftin obişnuit

Telefoane ieftine - ce alegeri ai dacă vrei un telefon ieftin obişnuit

Au trecut mulţi ani de când n-am mai testat un telefon ieftin cu tastatură cu 12 butoane. Suntem la începutul lui 2014 şi cele mai atractive telefoane sunt smartphone-urile, cu ecrane tactile de 5”-6”. Încă de anul trecut, vânzările de smartphone-uri au depăşit vânzările de telefoane obişnuite. Acest trend va continua în anii următori. Şi totuşi, există unii utilizatori ce nu vor să folosească un smartphone sau pur şi simplu nu au nevoie de funcţiile avansate ale terminalului. Vom încerca să vedem în continuare ce telefoane ieftine, obişnuite mai există pe piaţă şi cât de puţin trebuie să plăteşti ca să poţi vorbi la un telefon mobil în 2014.

Urmând tendinţa pieţei, producătorii majori de telefoane mobile alocă din ce în ce mai puţine resurse pentru dezvoltarea terminalelor simple, ieftine. Mai mult, unii au renunţat complet la telefoanele simple sau mai produc unele modele doar pentru ţări în curs de dezvoltare. Oferta nu mai este atât variată ca acum 3-4 ani, însă există mai multe modele, la niveluri diferite de preţ. Unele telefoane chiar au un preţ ce se apropie foarte mult de cel al smartphone-urilor ieftine. Majoritatea modelelor sunt produse de Nokia sau Samsung. În oferta de pe piaţă mai găsim modele Huawei sau modele vândute sub sigla operatorului de telefonie mobilă.

Preţurile telefoanelor ieftine menţionate mai jos sunt cele la liber. De cele mai multe ori, aceste modele pot fi primite gratuit sau au un preţ derizoriu dacă sunt achiziţionate cu un abonament de la un operator de telefonie mobilă.

Nokia 105

Acesta este telefonul mobil ieftin şi simplu prin definiţie. Lista de facilităţi este extrem de scurtă. Singura sursă de distracţie pe care o primeşti este modulul FM. Nu lipseşte nici lanterna cu LED. Deşi a fost anunţat anul trecut în cadul MWC 2013, el este încă în oferta multor magazine şi poate fi cumpărat cu aproximativ 75 lei. Ce îţi poate oferi Nokia 105? O autonomie imensă în stand-by, mai precis 35 de zile sau mai bine de 12 ore de convorbiri. Dacă vi se pare interesant, cumpăraţi versiunea cu carcasă albastră. Arată ceva mai bine pentru telefon ieftin.

Nokia 105 - are lanternă cu LED!

Samsung E1270

Cei care au folosit un telefon de tip clamshell cunosc senzaţia plăcută pe care o ai atunci când răspunzi la un apel deschizând clapeta. Sau când închei apelul odată cu închiderea clapetei. Ei bine, Samsung a lansat la finalul anului trecut modelul E1270 şi el este disponibil la noi pe piaţă la preţul de 120 lei. Puteţi alege una din cele trei culori ale carcasei: alb, negru sau roşu. Din păcate, în ţara noastră nu a ajuns şi modelul E1272, cu suport dual SIM. Telefonul de faţă este atât de simplu încât nu are nici măcar un ecran extern. De cameră foto nici nu mai vorbim. Acesta este pur şi simplu un telefon cu care să vorbeşti şi să trimiţi SMS-uri. Şi care îţi oferă o autonomie foarte bună. Toate acestea vin într-un format cu clapetă, foarte apreciat la mijlocul deceniului trecut.

Samsung E1270 - pentru nostalgici

Alcatel One Touch 2001

Acest telefon reprezintă o nişă apărută în urmă cu câţiva ani. Vorbim aici de telefoane create special pentru persoane în vârstă. Ele sunt uşor de recunoscut prin butoanele mari, cu simboluri la fel de mari şi clare. Iniţial, aceste telefoane ieftine veneau cu un ecran cu o singură linie de text. În cazul de faţă, Alcatel 2001 are un ecran decent cu rezoluţie de 240×320 pixeli. Utilizatorii au butoane rapide pentru camera foto cu senzor de 2 MP, galeria foto/video şi modulul FM cu antenă integrate.

Alcatel OT 2001 - telefon ieftin pentru vârstnici

La fel ca majoritatea telefoanelor pentru persoane în vârstă, modelul de faţă vine cu buton dedicat pentru urgenţe. Pe spatele carcasei se poate observa un difuzor ce se remarcă probabil prin volumul mare. De asemenea, interfaţa pare să aibă simboluri mari, uşor de citit. Alcatel One Touch 2001 este disponibil în oferta operatorilui de telefonie mobilă Orange, având un preţ la liber de 38 €.

Nokia Asha 210

Fie că vrem să recunoaştem sau nu, realitatea este că adolescenţii comunică foarte mult prin intermediul telefoanelor mobile. Pentru ei, Nokia a lansat Asha 210, un telefon ieftin cu tastatură QWERTY. Producătorul finlandez a fost conştient de priorităţile utilizatorilor şi a amplasat pe faţa terminalului două butoane dedicate pentru WhatsApp şi camera foto. Conectarea la Internet este asigurată de modulul WiFi. Nici ecranul nu este rău pentru un astfel de dispozitiv, având o diagonală de 2.4” şi o rezoluţie de 320×240 pixeli. Carcasele colorate garantează o priză bună la publicul tânăr. Nokia Asha 201 are un preţ mai mare decât al telefoanelor prezentate mai sus. El costă aproximativ 270 lei, fiind disponibil şi în oferta operatorului Vodafone.

Nokia Asha 201 - telefonul adolescentului

Nokia 515 şi Samsung S5610

Este dificil să aduci în discuţie aceste două terminale când vorbeşti de telefoane ieftine, însă o voi face deoarece ele reprezintă ce este mai bun pe piaţa modelelor ce nu sunt considerate smartphone-uri. Nokia 515 este cel scump, având un preţ de aproximativ 550 lei. Cu aceşti bani poţi să cumperi un smartphone decent. Deşi avem un ecran clasic de 2.4” cu 240×320 pixeli, telefonul are conexiune 3G, afişajul este protejat de Gorilla Glass carcasa este metalică, iar camera foto are un senzor de 5 MP şi LED. Nu lipseşte camera frontală şi nici headset-ul stereo din pachet. Pentru cei interesaţi, telefonul are şi o versiune dual SIM.

Nokia 515 - scump şi bine dotat

Modelul de la Samsung, S5610, este ceva mai ieftin, însă vine cu o carcasă metalică atractivă. Specificaţiile sunt aproape identice cu cele ale modelului Nokia anterior, cu menţiunea că terminalul de la Samsung a fost lansat în august 2011, iar cel al finlandezilor a ajuns pe piaţă abia anul trecut. Cei care vor să cumpere un telefon mobil, însă nu suportă un smartphone cu ecran tactil, pot alege unul din aceste două modele premium. Samsung S5610 costă aproximativ 320 lei şi este încă disponibil în oferta unui operator de telefonie mobilă.

Samsung S5610 - simplitate într-un pachet premium

Samsung E1200

Acesta ar putea să fie cel mai ieftin telefon ce poate fi cumpărat în 2014 pe piaţa locală. Ecranul de 1,5” are o rezoluţie foarte modestă, de 128×128 pixeli, fiind suficient pentru a vedea cine te apelează şi a citi SMS-urile primite. Utilizatorii nu pot asculta nici măcar emisiuni radio, iar jack-ul pentru headset ar putea fi de 2,5 mm sau proprietar. În magazine, Samsung E1200 costă în jur de 60 lei, iar operatorii principali de telefonie mobilă îl oferă gratuit la abonamente mici.

Samsung E1200 - cât se poate de ieftin

Aşa cum am spus şi la început, oferta de telefoane ieftine este acceptabilă în condiţiile în care accentul este pus pe smartphone-uri. Cei ce nu suportă terminale cu sisteme de operare avansate şi ecrane de 5” pot alege între modele cu funcţii de bază sau modele mai avansate şi chiar cu o construcţie premium. Autonomia mare este unul din principalele avantaje ale unui astfel de terminal. Dacă aţi avut vreo experienţă pozitivă cu un telefon ieftin lansat în ultimii ani, puteţi să ne-o împărtăşiţi în căsuţa de comentarii de mai jos.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News