Telefoanele mobile vor fi decodate gratuit de către operatori

17.03.2009
Telefoanele mobile vor fi decodate gratuit de către operatori

Veşti bune de pe frontul operatorilor de telefonie din România. După discuţiile purtate cu ANC (Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii), Orange, Vodafone, Cosmote şi Decodarea telefoanelor se va face gratuitTelemobil au căzut de acord în ceea ce priveşte decodarea gratuită a telefoanelor vândute la abonament.

Astfel, clienţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la serviciile micilor afacerişti din Regie sau la cei care şi-au deschis magazine GSM volante şi nu vor mai risca pierderea garanţiei terminalului. Condiţia pentru ca operatorii să decodeze gratuit dispozitivele mobile este ca perioada contractuală să fi expirat. Dacă abonaţii doresc decodarea cât timp contractul este activ, aceştia vor plăti o taxă similară celei de reziliere a contractului sau anumite diferenţe de preţ stabilite de către operator.

În maxim trei săptămâni, vom avea un cod de bune practici pentru deblocarea terminalelor, care va fi aplicat de toţi operatorii de telefonie mobilă. Codul va prelua majoritatea prevederilor prevăzute în reglementarea propusă de ANC, permiţând în acelaşi timp dezvoltarea unor proceduri proprii pentru fiecare operator„, a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANC, Liviu Nistoran.

Personal, nu văd mari avantaje ale acestei noi reglementări. Poate doar dacă după expirarea perioadei contractuale doresc să renunţ la abonament şi să folosesc telefonul în altă reţea sau să-l vând la un preţ mai bun. Dar cât timp sunt sub contract, dispun de cartele din mai multe reţele şi un sigur dispozitiv, soluţiile rămân aceleaşi: un nou terminal sau decodarea prezentului contra cost.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News