Telefonul tău iPhone conține o hartă secretă cu toate locațiile unde ai fost. Iată cum o găsești și cum o poți șterge

Autor: Cătălin Niţu 04.07.2020
Telefonul tău iPhone conține o hartă secretă cu toate locațiile unde ai fost. Iată cum o găsești și cum o poți șterge

În urmă cu doar câțiva ani, compania Google a fost criticată pentru funcția Location History din Google Maps, care înregistra toate mișcările pe care utilzatorii de smartphone le făceau, indiferent dacă foloseau Android sau iOS. Acum însă, Apple pare să facă ceva similar, însă într-o manieră ceva mai „sigură”. Practic, Apple marchează pe hartă anumite puncte de interes pe care le consideră „locații semnificative”, date pe care le folosește pentru diverse funcții din fundal. Iată cum găsești această hartă secretă Apple pe iPhone-ul tău și cum poți șterge datele înregistrate.

Cum găsești funcția Significant Locations

Funcția „Significant Locations” este activată implicit pe fiecare iPhone. Această funcție se găsește în meniul „Privacy” din Settings la categoria Location Services. Apple permite dezactivarea serviciilor de localizare, care folosesc GPS, antenele GSM și rețelele Wi-Fi pentru poziționarea telefonului în timp real. Desigur, dacă dezactivezi aceste funcții, renunți automat și la funcții navigație, sau orice tip de aplicații care folosesc hărți.

  • Significant Locations este o categorie ascunsă a serviciilor de localizare, la care ajungi astfel:
  • Deschizi aplicația Settings/Configurări
  • Accesezi meniul Privacy
  • Accesezi Location Services
  • Navighezi până în cel mai de jos punct al paginii și accesezi „System Services”
  • Cauți în listă Significant Locations
  • Pentru acces la acest meniu, telefonul va necesita o parolă, amprenta sau recunoaștere facială prin Face ID.

De aici poți vedea care sunt locațiile semnificative pe care telefonul le-a înregistrat pe parcursul utilizării. Acestea sunt ordonate în funcție de oraș și include și „locuri favorite” setate în aplicația Apple Maps.

Cum dezactivezi Significant Locations

Pentru a dezactiva Significant Locations, este de ajuns să dezactivezi primul buton de sus din acest meniu. Dezactivarea funcției șterge automat locațiile deja înregistrate. Există însă și opțiunea de a păstra Significant Locations pornit și doar să ștergi istoricul de până acum.

significant locations

Ultimul buton din listă este cel dedicat ștergerii istoricului: „Clear History”.

Ce face de fapt această hartă secretă de pe iPhone

Datele din Significant Locations sunt folosite de către sistemul de operare iOS pentru a optimiza anumite funcții. De exemplu, poate sugera aplicații pe care dorești să le deschizi folosind AI-ul Siri în funcție de locul în care te afli și comportamentul anterior. De asemenea, poate să îți ofere mai rapid acces la conținut relevant în aplicațiile Maps, Calendar sau Photos în funcție de locul în care te afli.

Partea bună este că aceste date sunt în siguranță. Apple nu stochează aceste date, ci ele rămân permanent pe telefon. De asemenea, datele sunt criptate, deci doar pe dispozitivul pe care au fost făcute pot fi accesate. Chiar dacă acestea uneori ajung pe serverele companiei temporar din cauza Siri, respectivele date nu pot fi citite în altă parte decât pe dispozitiv. De altfel, acestea sunt anonimizate înainte să fie copiate.