UE ar putea obliga producătorii de telefoane să ofere suport software și hardware până la 5 ani

05.09.2022
UE ar putea obliga producătorii de telefoane să ofere suport software și hardware până la 5 ani

Un nou proiect de lege la nivelul Uniunii Europene ar putea obliga toți producătorii de smartphone-uri și tablete să asigure actualizări software pe mai mulți ani pentru produsele lor. De asemenea, producătorii de dispozitive electronice ar trebui să ofere clienților o perioadă clar stabilită de suport tehnic pentru dispozitivele lor, care să permită repararea lor pentru o perioadă de timp similară. Astfel, s-ar putea ca legislația UE să oblige companiile care nu ofereau suport software sau tehnic pe termen lung să o facă de acum înainte.

Trei ani de actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate, garantați de UE

Comisia Europeană propune ca toate telefoanele și tabletele să primească cel puțin trei ani de actualizări software, cu cinci ani de actualizări de securitate garantate de producător. Astfel, mai multe dispozitive ar fi la curent cu noile capabilități software, în timp ce multe dintre telefoanele și tabletele folosite ar beneficia de securitate îmbunătățită. Momentan, doar Samsung oferă cinci ani de actualizări de securitate în zona de smartphone-uri cu Android.

Se pare că securitatea este un punct important pentru CE, întrucât propune chiar și un termen maxim pentru actualizările de securitate pe dispozitive mobile. Acestea nu ar trebui să întârzie mai mult de două luni după lansarea publică a software-ului original de la Google. Astfel, companiile care lansează doar actualizări de securitate trimestriale pentru modele mai vechi (precum Samsung), ar putea fi obligate să lanseze mai repede pachetele software.

Acest regulament ar îmbunătăți astfel actualizările în special pe smartphone-uri din gamele mai ieftine, întrucât în zona de flagship-uri, majoritatea producătorilor oferă 2-3 ani sau chiar mia mult de suport software.

Și regulamentul nou de la UE merge mai departe, încercând să prevină situațiile precum cele din trecut cu Apple și Samsung, care deteriorau performanța dispozitivelor:

„Capacitatea bateriei unui dispozitiv nu trebuie să se deterioreze după un update de software sau de firmware atunci când este măsurată cu aceleași instrumente și același standard folosit pentru declarația de conformitate.” De asemenea „nicio schimbare de performanță nu va trebui să aibă loc pentru cei care refuză update-ul, în afară de cazul aplicațiilor terțe.”, spune noul proiect de lege.

Piese disponibile pentru reparații pentru cinci ani

Referitor la suportul hardware, noua legislație ar trebui să oblige companiile să ofere componente precum baterii, display-uri, camere sau port-uri de încărcare, cât și alte componente pentru cel puțin cinci ani de la lansarea dispozitivelor.

Momentan, legea este în dezbatere publică și va fi actualizată în funcție de răspunsurile pe care Comisia Europeană le va primi. Anumite propuneri din lege ar putea fi aplicate înainte de sfârșitul acestui an, iar majoritatea vor fi adoptate la un an după aprobare.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult