Un suspect a fost obligat să îşi deblocheze iPhone-ul prin Face ID

01.10.2018
Un suspect a fost obligat să îşi deblocheze iPhone-ul prin Face ID

Sistemul de autentificare Face ID este probabil cea mai mare inovaţie pe care Apple a adus-o în spaţiul mobil, acesta fiind în teorie mult mai sigur decât deblocarea folosind un senzor de amprentă. Desigur, acest lucru înseamnă că cineva care are acces la telefonul tău poate oricând să ţi-l pună în faţă pentru a-l debloca, iar exact asta a făcut FBI-ul cu unul dintre suspecţii pe care îi cerceta.

Grant Michalski era cercetat pentru pornografie infantilă, agenţii FBI primind un mandat de percheziţie pentru dispozitivele sale electronice, pe care ar putea fi găsite astfel de materiale. Astfel, în timpul raziei, aceştia au recuperat computerul acestuia, cât şi telefonul,un iPhone X, securizat cu un PIN şi cu Face ID. Având deja mandat, iar pedeapsa pentru refuz fiind destul de aspră, Michalski a acceptat să deblocheze telefonul folosind recunoaşterea facială.

Agenţii au pus telefonul în faţa acestuia, iar telefonul s-a deblocat. Imediat, telefonul a fost pus în mod avion, pentru a tăia conexiunea la internet şi a început căutarea de materiale multimedia care ar putea dovedi acuzaţiile. Deşi pe moment, telefonul a fost deblocat, mai târziu, după ce acesta a fost închis, telefonul a fost blocat din nou. Astfel, a fost nevoie de obţinerea unui nou mandat pentru o căutare mai amănunţită.

Aceasta din urmă a fost realizată folosind un dispozitiv de decriptare, probabil Celebrite sau Greykey, disponibil pentru agenţiile de securitate pentru sume foarte mari de bani.

În cazul în care consideraţi că Face ID nu este un sistem de securitate destul de bun, fiind întotdeauna în pericol ca telefonul să fie deblocat când acesta este pus în faţa voastră, chiar şi în somn, nu ar trebui să vă speriaţi. Sistemul necesită neapărat ca utilizatorul să aibă ochii deschişi, lucru care nu poate fi păcălit de clipuri video sau fotografii, întrucât este necesară o scanare 3D a feţei.

Mai mulţi cercetători au demonstrat că este posibil să păcăleşti sistemul folosind senzori avansaţi de scanare a feţei şi realizarea unui mulaj care să imite persoana, plus o vopsire migăloasă a trăsăturilor persoanei din jurul ochilor, însă această tehnologie nu este accesibilă oricui, iar procesul de „fabricare” a mulajului este foarte costisitor şi complicat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult