Următoarea bătălie a peştilor mari se va da pe telefoanele noastre

Următoarea bătălie a peştilor mari se va da pe telefoanele noastre

Dacă aveai impresia că Microsoft, Google şi Yahoo! cresc spaţiul de stocare pentru e-mail şi scot noi funcţii şi servicii online noi în fiecare zi pentru că te iubesc prea mult, am o veste proastă: pentru ei eşti un simplu click pe o reclamă. Reclamă care va aduce miliarde de dolari profit şi pe Internetul mobil, la fel cum aduce pe Internetul de pe PC-urile noastre. De aceea, rechinii de peste ocean caută neîncetat soluţii prin care să acapareze fie piaţa sistemelor de operare pentru telefoane mobile, fie segmentul reclamelor, fie ambele.

Ce vrea Microsoft? E simplu şi chiar previzibil. Vrea să însemne pentru telefoanele mobile ceea ce înseamnă pentru PC-uri. Vrea să aibă sistemul de operare Windows Mobile dominant în proporţie de peste 90% aşa cum e cazul pe desktop. Nu-i va fi uşor să ajungă în acea poziţie. Trebuie să convingă marii producători de telefoane mobile să nu se mai obosească ei cu producerea unui sistem de operare propriu, ci în schimb să apeleze la Windows Mobile. Cel mai mare aliat al lor în acest moment este HTC. Poate pentru unii acest nume nu spune mare lucru. Dar HTC este cel mai important producător de PDA Phones şi telefoane inteligente cu Windows Mobile.

Numai că HTC nu e suficient ca Microsoft să-şi atingă ţelul. Are nevoie şi de alţi aliaţi. Cel mai nou pe listă este Sony Ercisson care a decis să comercializeze şi telefoane inteligente cu Windows Mobile (construite de HTC şi vândute sub brand Sony Ericsson). Această mutare surpriză s-ar putea să fie momentul de cotitură, care va reprezenta începutul acaparării pieţei de Windows Mobile.

Acum, rivalul principal al lui Windows Mobile este Symbian care deţine, conform Wikipedia, peste 72 de procente. Windows Mobile are doar 6.1 din piaţă. Poate cifrele nu sunt foarte exacte, dar sunt suficiente pentru a ne face o părere despre ponderea sistemelor de operare de telefoane mobile. Cu Sony Ericsson aliat, cota Windows Mobile va creşte destul de mult dar nu suficient pentru a ameninţa cu adevărat Symbian-ul . Mai are nevoie de un aliat. Şi anume Nokia. Dacă şi Nokia va vinde telefoane cu Windows Mobile (în paralel cu cele cu Symbian sau nu) actul de condamnare pentru Symbian va fi ca şi semnat.

Numai că Microsoft nu se mulţumeşte doar cu un Windows Mobile puternic, vrea o bucată de plăcintă şi din reclamele online targetate pentru telefoanele mobile. Dacă Windows Mobile va câştiga lupta cu Symbian, le va fi mai uşor în lupta cu Google pentru reclame. Dar cel puţin în acest domeniu Google s-a mişcat mai repede. Nu numai că are mai multe servicii optimizate pentru telefonul mobil, dar are şi sprijinul Nokia, care a decis recent să-i folosească motorul de căutare pe telefoanele proprii.

Pe de altă parte, nici Google nu este mai puţin lacom. În afară de reclama online, Google vrea să se lupte şi pe piaţa sistemelor de operare pentru telefoane mobile cu al lor Android care urmează să fie lansat anul acesta, spre sfârşit. Android-ul va avea un cuvânt greu de spus, fiind susţinut de multe companii mari, atrase de brandul Google. Google Android va fi mai mult ca sigur un sistem de operare atipic, în care rolul programelor clasice va fi luat de servicii online gen Gmail, GoogleMaps şi Google Docs.

Yahoo!, al treilea mare rechin, nu are deocamdată prea multe de spus în acest sens. Principala lor ocupaţie e să scape de faliment fără să cadă în braţele lui Microsoft.

Şi peste toată această luptă surdă s-a făcut auzit zilele trecute la 3GSM glasul şefului de la Vodafone care vrea mai puţine sisteme de operare pentru telefoanele mobile. Dincolo de motivele mercantiliste evidente din spatele aceste declaraţii, există un sâmbure de adevăr şi mai ales un avantaj de partea utilizatorului. Mai puţine sisteme de operare pentru telefoanele mobile (acum sunt de 30) înseamnă mai puţine bătăi de cap pentru dezvoltatorii de aplicaţii pentru telefoane şi de fapt programe mai bune. Ce scapă din vedere domnul Arun Sarin, şeful Vodafone, este că nu tuturor le pasă de numărul sistemelor de operare. Serviciile online Google, de exemplu, merg la fel de bine pe orice sistem de operare atâta vreme cât browser-ul Web ştie să le randeze.

Dacă producătorii de telefoane mobile se vor conforma şi vor reduce numărul sistemelor de operare se va ajunge probabil la o luptă în 3 pentru supremaţie între Symbian, Windows Mobile şi Android. Şi până la urmă, dacă ar fi aşa, nu am avea de ce să ne plângem noi, utilizatorii. Se va îndeplini şi doleanţa celor de la Vodafone şi vom avea o confruntare acerbă între trei sisteme de operare puternice.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News