Următorul model YotaPhone nu va mai folosi Android

06.07.2015
Următorul model YotaPhone nu va mai folosi Android

Smartphone cu design îndrăzneţ şi surprinzător de reuşit, YotaPhone 2 va avea un succesor şi mai diferit de tiparul telefoanelor cu Android, după ce producătorul Yota a decis să renunţe la platforma furnizată de Google în favoarea uneia oferită de o companie finlandeză.

Este vorba despre Sailfish OS, un sistem de operare dezvoltat de Jola pe fundaţiile MeeGo, sistemul de operare abandonat de Nokia în urmă cu mai mulţi ani. Potrivit dezvăluirilor făcute de Yahoo News, ruşii de la Yota au avut de ales între Sailfish şi platforma Tizen dezvoltată de Samsung, alegerea celei dintâi reprezentând un mare câştig pentru compania finlandeză.

Deşi Sailfish OS creşte treptat în popularitate, alegerea sa ar putea avea efecte neaşteptate privind reuşita sau eşecul următorului model YotaPhone. Pe de o parte, parteneriatul cu Jolla ar putea da producătorului Yota mai multă flexibilitate în ce priveşte adaptarea platformei Sailfish OS pentru folosirea optimă a configuraţiei cu două ecrane. Renunţarea la Android se traduce însă printr-o selecţie mult redusă de aplicaţii disponibile. Chiar dacă neoficial, utilizatorii vor putea instala şi folosi aplicaţii de Android, lipsa accesului în magazinul Play Store ar putea tăia avântul potenţialilor cumpărători, cu atât mai mult dacă preţul la vânzare rămâne apropiat celui cerut pentru modelul actual – 599 euro.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult