Următorul telefon de top de la Xiaomi va folosi o cameră de 48 megapixeli

06.12.2018
Următorul telefon de top de la Xiaomi va folosi o cameră de 48 megapixeli

Majoritatea telefoanelor de top din ultimii 3 ani au camere foto foarte performante, însă în afară de Huawei, care foloseşte un senzor de 40 de megapixeli, toate modelele folosesc senzori de 12 megapixeli, o rezoluţie decentă pentru majoritatea cazurilor de utilizare. Xiaomi crede însă că este loc şi pentru senzori mai mari, preşedintele companiei, Lin Bin, publicând o imagine în care apare un dispozitiv echipat cu o cameră de 48 megapixeli.

Nu putem observa prea multe din imaginea postată pe Weibo, însă acest detaliu poate porni o discuţie destul de interesantă despre direcţia în care camerele foto de smartphone-uri s-ar putea orienta. În primul rând, acesta ar fi primul telefon cu un senzor cu rezoluţie atât de mare, depăşind chiar şi Nokia 808 PureView, campionul din prezent, care venea cu senzor de 41 megapixeli. De asemenea, Huawei P20 Pro şi Mate 20 Pro ar fi lăsate puţin în urmă la acest capitol.

Desigur, rezoluţia nu este totul atunci când vorbim despre camere foto, dimensiunea senzorului şi în consecinţă dimensiunea fiecărui pixel individual fiind mai degrabă importante pentru captarea luminii şi implicit a detaliilor.

De exemplu, Huawei oferă cel mai mare senzor foto de pe smartphone-uri din prezent şi posibilitaea de a alege între fotografii la 40 megapixeli, sau la 10 megapixeli cu „supersampling”, efect care combină informaţia din fiecare patru pixeli alăturaţi într-una singură, pentru reducerea zgomotului de imagine şi îmbunătăţirea detaliilor.

Având în vedere că 48 este un multiplu de 12, cel mai probabil acesta va fi şi cazul de utilizare al noului telefon de la Xiaomi, care ar putea să îmbunătăţească semnificativ performanţa în lumină slabă prin alegerea unui senzor mai mare, care să capteze mai multă lumină, dar şi prin micşorarea ulterioară a imaginilor pentru a elimina zgomotul. Desigur, pentru toate acestea trebuie să existe hardware-ul capabil, dar şi un software de procesare a imaginilor competent.

Din fericire, compania stă destul de bine la ambele capitole. La capitolul hardware, Sony oferă IMX586 cu rezoluţie de 48 megapixeli, un senzor de dimensiuni mari (1/2”) cu pixeli individuali de 0,8nm. O alternativă ar fi unul dintre noii senzori Samsung, Bright GM1, cu dimensiuni similare.

Telefonul Xiaomi cu senzor foto de 48 megapixeli urmează să fie dezvăluit în luna ianuarie, spune Lin Bin. Acesta şi-a exprimat chiar şi o părere despre dispozitiv, pe care l-a folosit timp de câteva săptămâni, spunând că „nu este rău”.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult