Vânzări record în piaţa smartphone – 250 milioane telefoane livrate doar în ultimele 3 luni

06.11.2013
Vânzări record în piaţa smartphone - 250 milioane telefoane livrate doar în ultimele 3 luni

Chiar dacă tot mai multe voci anunţau că piaţa smartphone este pe cale să se plafoneze, având puţin loc de expansiune pentru viitor, iată că realitatea contrazice până şi cele mai optimiste estimări. Potrivit studiului ce aparţine companiei de analiză Canalys, livrările în categoria smartphone au totalizat 250 milioane unităţi doar în intervalul Q3 2013, reflectând o creştere de 44% faţă de perioada similară a anului trecut.

Vânzări record în piaţa smartphone - 250 milioane telefoane livrate doar în ultimele 3 luni

Cea mai rapidă creştere a fost observată în pieţele de desfacere din afara Statelor Unite, grosul vânzărilor fiind împărţit între giganţii Samsung (34% cotă de piaţă) şi Apple (15% cotă de piaţă). Topul principalilor 5 producători smartphone este completat de Huawei, Lenovo şi LG.

În mod surprinzător, ecosistemele Android şi iOS nu au crescut foarte mult mult în ultimul an, însă alternativa prezentată de platforma Windows Phone şi-a adăugat încă 4% la cota de piaţă.

O altă tendinţă observată  în ultimul an este reorientarea utilizatorilor către modele smartphone cu ecrane mari, măsurând 5 inch în diagonală sau mai mult. Cu mai mult de 56 milioane exemplare livrate doar în perioada Q3 2013, aceasta devine cea mai profitabilă nişă din piaţa smartphone.

Studiată pe zone, creşterea de 44% observată la nivel global se traduce în 64% creştere pentru piaţa chineză – unde au fost livrate aproximativ 100 milioane unităţi din volumul total, respectiv 59% creştere pentru regiunea americii latine – piaţă de desfacere mai mică unde în intervalul Q3-2013 au fost livrate aproximativ 19 milioane unităţi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult