Vânzările de telefoane mobile au scăzut în 2012, dar smartphone-urile au prosperat

13.02.2013
Vânzările de telefoane mobile au scăzut în 2012, dar smartphone-urile au prosperat

La jumătatea anului trecut, compania de cercetare şi analiză a pieţei Gartner a avertizat că vânzările de terminale mobile sunt în declin, iar raportul final pentru anul trecut, care a fost publicat astăzi, consfinţeşte tendinţa observată în august.

Climatul economic nefavorabil, pe care cei de la Gartner îl învinovăţesc pentru această evoluţie negativă, a afectat cifra vânzărilor de telefoane mobile. Producătorii au reuşit să vândă 1,75 de miliarde de bucăţi, o scădere cu 1,7 procente faţă de performanţele obţinute în 2011.

Cele mai puţin dorite produse au fost featurephone-urile, în ultimele trei luni ale anului acestea reuşind să atragă doar 264,4 milioane de clienţi, cifră care marchează o scădere abruptă de 19,3 procente faţa de aceeaşi perioadă din 2011.

În aceleaşi ultime trei luni ale anului, vânzările de smartphone-uri au atins un nivel record, cele 207,7 milioane de bucăţi reprezentând un salt de 38,3 procente faţa de ultimul trimestru din 2011. În 2013, Gartner estimează ca vânzările de smartphone-uri vor atinge cifra de un miliard, întreagă piaţă de telefoane mobile urmând să-şi revină şi să atingă o cifră de aproximativ 1,9 miliarde de bucăţi.

Rivalii Samsung şi Apple au acaparat 52 de procente din piaţa de profil. Sud-coreenii au vândut în cursul anului trecut 386,4 milioane de telefoane mobile, dintre care 53,3% au fost smartphone-uri, în  timp ce Apple, care comercializează numai smartphone-uri, a vândut 130 de milioane de terminale, o creştere de 22 de procente faţă de 2011.

Conform Gartner, platforma Android a acaparat aproape 70 de procente de piaţa smartphone-urilor în cursul ultimului trimestru, urmată fiind de iOS, în scădere cu aproape 3 procente, BlackBerry OS, şi el în scădere, şi Windows Phone, care a reuşit să ajunga la o cotă de piaţa modestă, de numai 3 procente, dar care reprezintă aproape o dublare faţă de situaţia de la finele lui 2011.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News