Viitoarele modele iPhone ar putea „amprenta” sistemul vascular de la nivelul feţei, crescând acurateţea funcţiei de recunoaştere facială

17.05.2018
Viitoarele modele iPhone ar putea „amprenta” sistemul vascular de la nivelul feţei, crescând acurateţea funcţiei de recunoaştere facială

Descris într-un brevet înregistrat încă din anul 2015, un nou sistem de autentificare biometrică foloseşte „radiaţie pulsatorie” pentru a penetra sub nivelul pielii, observând detalii în mod normal ascunse privirii.

Departe de a fi dăunător, sistemul foloseşte impulsuri puternice de lumină infraroşie pentru a expune venele sanguine aflate imediat sub nivelul pielii. Distribuit în mod diferit de la o persoană la alta, sistemul vascular poate servi ca semnătură biometrică foarte greu de falsificat.

Folosit în tandem cu tehnologia Face ID deja existentă, noul sistem de autentificare biometrică poate îmbunătăţi substanţial securitatea funcţiei de recunoaştere facială. Spre exemplu, „amprenta” feţei umane în spectrul infraroşu este substanţial diferită chiar şi în cazul gemenilor identici. În plus, folosirea combinată a două tehnologii de scanare biometrică ar face aproape din falsificarea trăsăturilor faciale o sarcină aproape imposibilă.

Merită menţionat că tehnologia pentru scanare infraroşu a venelor sanguine există deja şi este folosită cu succes de majoritatea dispozitivelor smartwatch, la măsurarea pulsului. Însă de aici şi până la scanarea de la distanţă a întregii feţe este cale lungă.

Momentan, nu există indicii concrete cum că Apple ar pregăti un senzor pentru recunoaştere facială capabil să preia şi amprenta sistemului vascular, însă dacă va fi cazul, brevetul acordat asigură exclusivitate companiei americane pentru folosirea acestei tehnologii.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult