Viitorul platformelor mobile Intel: cipuri mai rapide, Android pe 64 de biţi şi modemuri 4G

22.11.2013
Viitorul platformelor mobile Intel: cipuri mai rapide, Android pe 64 de biţi şi modemuri 4G

Intel a intrat cu foarte mare întârziere în domeniul platformelor pentru terminale mobile, însă compania a progresat rapid de la modestul Medfield la puternicul Bay Trail în decurs de numai un an. Compania a prezentat ieri planurile pentru următorii doi ani, promiţând cipuri noi mai rapide, soluţii integrate cu modem 4G şi tablete Android pe 64 de biţi.

Până în această vară, soluţiile integrate Atom au fost oferite în două versiuni principale , Medfield/Lexington pentru telefoane mobile şi Clover Trail/Clover Trail+ pentru telefoane şi tablete. Bazate pe nucleele Saltwell, care folosesc antica arhitectură Bonnell, acestea nu au oferit însă decât performanţe medii şi au fost competitive doar în sectorul mid-range.

Începând cu Bay Trail, Intel a făcut însă trecerea la noul şi mult mai puternicul nucleu de procesare Silvermont, tabletele bazate pe acesta începând deja să apară în oferte. După cum ştiam deja, versiunea pentru telefoane a acestei platforme, Merrifield, va întârzia până în primul sau al doilea trimestru al anului viitor, însă Intel a oferit ceva mai multe detalii despre viitorul acestor două platforme.

Urmând să fie fabricate într-un proces de litografiere pe 22 de nanometri, cipurile Merrifield pentru telefoane vor fi disponibile în versiuni dual-core în prima parte a anului şi quad-core în partea a doua a anului. Cam în acelaşi perioadă, cipurile pentru tabletele Bay Trail vor primi suportul software complet pe 64 de biţi începând cu platforma Windows 8.1, jumătatea anului urmând să ne aducă şi primele tablete Android 4.4 pe 64 de biţi.

Mergând mai departe, Intel va lansa undeva către finele anului viitor prima sa soluţie complet integrată. Sub numele de cod Sofia se ascunde o soluţie Atom  destinată telefoanelor mobile accesibile, aceasta urmând să includă iniţial un modem 3G şi, începând cu 2015, unul LTE.

Privind mai departe cu o generaţie, Intel a anunţat că platformele Bay Trail şi Merrifield vor fi urmate Cherry Trail şi Moorefield. Destinate tabletelor, respectiv telefoanelor mobile, acestea vor folosi nucleele de procesare Airmont, o actualizare a curentului Silvermont, vor oferi frecvenţe de tact de 2,7 GHz şi nuclee grafice noi din generaţia Broadwell.  Acestea vor fi fabricate într-un proces tehnologic pe 14 nanometri, vor apărea până la sfârşitul anului viitor şi vor putea fi găsite în tablete şi terminale mobile începând cu 2015.

În final, generaţia Broxton, care va cuprinde platformele Morganfield şi Willow Trail, va fi lansată undeva în 2015. Aceasta va aduce o nouă actualizare a procesorului (Goldmont), un procesor grafic din generaţia Skylake şi o arhitectură modulară care va oferi o mai mare libertate în particularizarea unui cip complet, aşa cum oferă în prezent soluţiile ARM.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News