Viteze 4G, în curând şi în Europa

16.02.2012
Viteze 4G, în curând şi în Europa

Iniţiativa RSPP (Radio Spectrum Policy Programme) a Uniunii Europene ar trebui să ajute locuitorii vechiului continent să primească viteze de transfer 4G pentru telefoanele mobile. Până acum, aceste conexiunii erau disponibile doar în Statele Unite şi în alte câteva ţări de pe alte continente. RSPP obligă statele membre ale Uniunii Europene să permită folosirea benzii de 800 MHz pentru transferul de date de mare viteză.

Momentan, acea parte din bandă este încă folosită de transmisii TV în format analogic. Cum trecerea la transmisie TV digitală trebuia încheiată la începutul lui 2012, statele membre UE trebuie să permită folosirea benzii începând de la 1 ianuarie 2013. În România, lucrurile nu stau chiar atât de bine pentru ţara noastră. Oprirea totală a transmisiei TV analogice va fi făcută la 1 ianuarie 2015.

Modem 4G pentru laptop

Cu ajutorul tehnologiilor 4G se doreşte obţinerea unori viteze de date brute de 1 Gbps la download şi 500 Mbps la upload. Banda de 800 MHz a fost preferată deoarece semnalul se propagă bine la distanţe mari şi nu sunt pierderi foarte mari la penetrarea clădirilor. Programul RSPP vizează şi eliberarea altor benzi radio pentru transmisie TV pe telefonul mobil, transferul de cărţi în format electronic, comunicaţii în domeniul medical şi al transporturilor. Iniţial vitezele obţinute nu vor ajunge la nivelul menţionat mai sus, dar ar putea depăşi lejer 100 Mbps. Anul trecut, Orange a demonstrat în Bucureşti transferul de date prin reţeaua 3G cu viteze de până la 43,2 Mbps.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News