Vrei un smartphone ieftin din China? S-ar putea să vină cu virus la pachet

Vrei un smartphone ieftin din China? S-ar putea să vină cu virus la pachet

O companie de securitate IT din Rusia a descoperit ceea ce pare a fi primul virus de boot pentru Android. El se încarcă odată cu sistemul de operare şi nu poate fi şters prin metode clasice sau cu ajutorul unui antivirus. Chiar dacă anumite fişiere şi procese sunt eliminate, el se va reactiva la repornirea smartphone-ului. Acest virus de tip bootkit poate fi folosit pentru spargerea sistemelor de criptare la nivel de sistem de operare. El nu poate fi şters fără modificarea memoriei scrise în fabrică. De fapt, smartphone-ul este infectat chiar pe linia de asamblare.

Virusul preinstalat

Nu trebui să vă faceţi însă probleme în privinţa acestui virus, numit Android.Oldboot.1. Deşi se presupune că a infectat 350.000 de smartphone-uri cu Android, peste 90% din acestea sunt în China. Este foarte posibil ca un număr de producători mici de telefoane mobile din China să fi folosit o imagine de sistem infectată pentru terminalele construite. Ele au ajuns în marea lor majoritate pe piaţa locală, însă câteva au fost vândute şi prin alte ţări ale lumii, cum ar fi Spania, Malaiezia, Italia, Rusia, Statele Unite, Germania şi Brazilia.

Numărul de terminale infectate

Nu avem date despre ţara noastră, însă posibilitatea ca un astfel de terminal să fi ajuns în România este redusă. Companiile locale ce aduc smartphone-uri accesibile din China lucrează cu producători bine cotaţi. Pe de altă parte, ce pretenţii ai putea să ai de la un smartphone ce costă mai puţin de 50 €?

Urmărește Go4IT.ro pe Google News