Windows 11 rulează pe un smartphone vechi de 6 ani: Lumia 950 XL. VIDEO

30.06.2021
Windows 11 rulează pe un smartphone vechi de 6 ani: Lumia 950 XL. VIDEO

Windows 11 se lansează abia spre sfârșitul anului, iar cei care folosesc în prezent Windows 11 vor putea să îl instaleze oficial sub formă de upgrade abia în 2022, dar asta nu a oprit un dezvoltator software să instaleze o versiune a noului sistem de operare pe un… smartphone. Lumia 950 XL este un dispozitiv faimos pentru capabilitatea sa de a rula sistemul de operare Windows 10 în varianta de desktop, iar acum se pare că acesta poate să ruleze chiar și Windows 11, cu puține modificări.

Windows 11 a fost deja instalat pe un smartphone

Gustave Monce, dezvoltatorul care a realizat acest „port” de pe PC pe un smartphone, a publicat pe YouTube și Twitter rezultatele sale. Se pare că vechiul Lumia 950 XL, echipat cu un chipset Snapdragon 810 de acum aproape șapte ani, este capabil să ruleze cel mai nou sistem de operare pentru desktop de la Microsoft. Faptul că Lumia 950 este modelul ales pentru astfel de teste este însă destul de clar.

Telefonul a fost unul dintre ultimele modele de smartphone-uri de la Microsoft, acesta fiind de altfel ultimul model high-end echipat cu Windows 10 Mobile. Întrucât platforma mobilă Windows era similară la bază cu Windows 10, tranziția la un sistem de operare desktop a fost posibilă cu anumite modificări de ordin software, mai ales după ce au apărut și variantele Windows on Arm, care fac totul mai simplu.

Aceleași modificări au fost necesare și pentru Windows 11, iar sistemul de operare este neașteptat de funcțional pe smartphone, putând recunoaște inclusiv senzorii de mișcare, pentru a schimba orientarea display-ului în funcție de felul în care este folosit. Acțiunile par rapide, iar touchscreen-ul funcționează fără probleme.

O versiune oficială a sistemului de operare pentru telefoane probabil că nu va exista

Desigur, aceasta este doar o demonstrație că un smartphone, chiar și unul vechi precum Lumia 950 XL, poate rula un sistem de operare desktop. Această versiune este relativ problematică, anumite lucruri fiind încă nefuncționale. De asemenea, trebuie să luăm în calcul și faptul că Windows 11 este momentan disponibil doar într-o variantă beta, fără toate capabilitățile promise de Microsoft la evenimentul de săptămâna trecută.

Probabil că cea mai interesantă parte a instalării Windows 11 pe un smartphone ar fi rularea de aplicații de Android, capabilitate care încă nu este inclusă. Așa ai putea avea cu adevărat un dispozitiv 2-in-1, care să poată fi conectat la un display și periferice pentru productivitate, dar care să poată fi folosit și în modul mobil la fel ca un smartphone obișnuit, folosind un singur sistem de operare. Probabil că acest lucru este încă departe, dar vedem acum primele încercări de a face acest lucru o realitate, după multe încercări eșuate de pe platformele Linux și Android.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult