Xiaomi 13 și 13 Lite La MWC 2023: hands-on cu modelele pe care nu le-am testat. VIDEO

02.03.2023

La standul Xiaomi de la Mobile World Congres am găsit cele două telefoane pe care nu am reușit să pun mâna anterior, din seria Xiaomi 13. Este vorba despre Xiaomi 13 standard și Xiaomi 13 Lite, telefoane care au fost anunțate oficial alături de Xiaomi 13 Pro, pe care îl avem deja testat și pe care îl puteți vedea în video review-ul de pe canalul nostru. Aceste două dispozitive sunt foarte diferite față de modelul Pro, atât în design, cât și în capabilitățile hardware. Dar, desigur, și prețurile vor fi ceva mai accesibile.

Xiaomi 13 arată ca un iPhone, cu margini și ecran plate

Modelul Xiaomi 13, în varianta standard este de asemenea echipat cu un sistem de camere de la Leica, dar, după cum putem vedea, design-ul este foarte, foarte diferit față de cel al lui 13 Pro. Și aș fi înclinat cumva să recomand mai degrabă acest model decât cu modelul Pro, chiar dacă încă n-am avut ocazia să îl testez, numai din prisma faptului că are un ecran complet plat, mult mai confortabil în utilizare și, de asemenea, pentru că este un telefon mult mai compact. Are un ecran semnificativ mai mic, dar totodată unul destul de mare pentru a putea acomoda orice stil de utilizare, precum vizionarea de filme, seriale sau pentru jocuri video.

xiaomi 13 front

Dispozitivul este echipat tot cu MIUI în versiunea 14 cu Android 13 și folosește același chipset de top Snapdragon 8 Gen 2 de la Qualcomm, cu 12 gigabiți memorie RAM.

Acest model are și marginile plate, la fel ca un iPhone, să spunem, dar se simte mult mai ușor și este mult mai subțire decât modelele iPhone din gama Pro, de exemplu. Sistemul de camere Leica nu este la fel de performant precum cel de pe modelul Pro, pentru că nu este echipat cu același senzor de 1″, însă avem aceleași distanțe focale 0,6 1 2x și 3,2 x pentru zoom optic.

xiaomi 13 camera

Chiar dacă atenția a fost atrasă mai degrabă către modelul Pro, cred că modelul standard ar trebui cel care să primească ceva mai multă atenție din partea utilizatorilor, mai ales pentru cei care preferă telefoanele mai compacte și care își doresc telefoane cu margini și ecrane plate, mai practice în utilizare.

Spatele este puțin curbat la margini, ceea ce înseamnă că este mai confortabil de ținut în mână decât un iPhone de exemplu.

Xiaomi 13 Lite este un rebranding al unui mid-range din China

Spuneam despre Xiaomi 13 că este mai ușor și mai confortabil în mână, dar modelul 13 Lite, așa cum spune și numele lui, este chiar un telefon ușor și marginile astea curbate îl fac să alunece, să zic așa, bine în mână, însă este clar că design-ul și filozofia de design din spatele acestui model este complet diferită de cea a celorlalte modele din serie Xiaomi 13.

xiaomi 13 lite front

Asta pentru că în China, unde a fost lansat inițial acum ceva vreme, telefonul se numește Xiaomi Civi 2, și este un telefon midrange cu Snapdragon 7 gen 1, unul dintre singurele modele pe care le am văzut cu acest cipset midrange de la Qualcomm. Are o caracteristică foarte interesantă, o cameră frontală dublă, care imită cumva insula dinamică de pe iPhone, nu și în soft, ci doar la nivel vizual  de design. Iată, pe camera frontală ai mai multe distanțe focale datorită acestor două camere pe partea din față. Te ajută să faci selfie uri de grup mult mai ușor.

Și camerele de pe spate sunt diferite și putem vedea că nu există un branding Leica pentru acest model. Astfel, și Xiaomi 13 Lite este un telefon integrat în această serie pentru a putea fi lansat în afara Chinei, într o manieră care să îl scoată puțin în evidență, pentru că brandul Civi în Europa, cel puțin, nu prea are greutate, iar integrarea lui în serie Xiaomi 13 îl face ceva mai vizibil în fața clienților.

xiaomi 13 lite camera

Nu pot să înțeleg însă de ce un model midrange de acest gen are un ecran curbat la margini. Da, arată bine, dar după cum putem vedea, toate luminile astea se reflectă în marginile curbate foartemult și deranjează în utilizare. În același timp, pot să înțeleg de ce ar vrea să facă un telefon din gama midrange să pară mai scump decât este de fapt.

Și cam atât și de la standul Xiaomi, unde am văzut cele două telefoane pe care nu le am văzut înainte de lansare din seria Xiaomi 13. Le vom vedea probabil și în România, în același timp, la lansarea oficială de la noi din țară.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News