Xiaomi cere într-un tribunal chinez invalidarea unui brevet Huawei din zona foto

03.05.2023
Xiaomi cere într-un tribunal chinez invalidarea unui brevet Huawei din zona foto

Companiile vestice s-au lovit de dificultăți atunci când au încercat să își protejeze brevetele pe tehnologie în China, sistemul legal al țării fiind, în general, părtinitor cu companiile locale. Astfel, va fi interesant să vedem deznodământul unui nou conflict legal în tribunalele chineze, întrucât Xiaomi încearcă să invalideze un brevet al Huawei din zona de fotografie pe mobil.

Victoria Xiaomi ar putea ajuta mai mulți producători de smartphone-uri din China

Huawei a dat în judecată Xiaomi în urmă cu două luni pentru utilizarea unei tehnologii brevetate, fără licență. Este vorba despre o funcție de realizare de panorame pe smartphone-uri, pe care Huawei dorește să o protejeze.

La momentul în care compania Xiaomi a fost chemată în instanță, reprezentanții săi sugerau că există negocieri pentru plata licențelor:

„Cele două părți negociază activ licențele pe brevete; sistemul de protecție a proprietății intelectuale din China oferă soluții diverse, inclusiv mediere administrativă și judiciară. Este o practică normală în industrie să rezolvăm problemele de licențiere printr-un mediator terț. Atât Huawei, cât și Xiaomi cred că licențierea proprietății intelectuale și cooperarea duc la promovarea inovației și intereselor publice și cred că medierea este un canal eficient pentru a ajunge la licențiere.”

Se pare însă că aceste discuții nu au ajuns într-un punct favorabil pentru Xiaomi, iar acum compania încearcă să invalideze legal brevetul pe care Huawei îl deține asupra acestei tehnologii. Dacă cererea sa va avea succes, Huawei nu va mai putea să ceară plata licențelor de la Xiaomi sau de la alte companii pentru această tehnologie. Având în vedere că multe telefoane includ capabilitatea de a captura fotografii de tip panoramă, probabil că Huawei încasează deja mulți bani de la diverși producători de smartphone-uri mai mici în China.

Xiaomi deține 7.700 de brevete de tehnologie pentru software-ul MIUI, 1.000 de brevete pentru tehnologii de imagistic, 1.200 în domeniul AI și 700 în domeniul încărcării pe smartphone-uri. În comparație, Huawei deține 200.000 de brevete de inventator la nivel mondial, 110.000 de autorizații și peste 60.000 de aplicații pentru noi brevete, încă active.

sursa: MyDrivers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult