Zenfone 3: ASUS intră pe piaţa de smartphone-uri premium [REVIEW]

05.10.2016
Zenfone 3: ASUS intră pe piaţa de smartphone-uri premium [REVIEW]
Design şi specificaţii tehnice
Seria Zenfone 2 de la ASUS a reuşit să impresioneze anul trecut prin performanţă ridicată şi preţuri mai mici decât ale concurenţei, compania taiwaneză aducând pe piaţă dispozitive pentru toate buzunarele şi toate categoriile de utilizatori. Gama Zenfone 3 vine însă cu pretenţii puţin ridicate faţă de predecesorii săi, noua gamă fiind orientată către cei care nu doresc să facă compromisuri la niciun capitol. Am testat modelul de bază, care ţinteşte către segmentul mid-range premium, iar rezultatele sunt peste aşteptări. 
 

Design 

Toate modelele precedente Zenfone erau construite predominant din plastic, sticla de deasupra display-ului fiind singurul material premium folosit în procesul de fabricaţie. Acest lucru le-a permis să păstreze preţuri comptitive în faţa concurenţei, însă Zenfone 3 schimbă macazul. Noul telefon este acoperit cu sticlă Gorilla de la Corning atât pe partea din faţă, cât şi pe spate, care sunt prinse de o ramă din aluminiu. Încă din primele momente de utilizare, este evident faptul că ASUS a dorit să realizeze un dispozitiv premium, plăcut atingerii şi confortabil chiar şi în utilizare prelungită. 
 
 
Din păcate, designul ales nu este tocmai cel mai original. Deşi totate smartphone-urile din ultimii ani arată aproape la fel privite din faţă, cumva Zenfone 3 seamănă foarte mult cu un iPhone, cu menţiunea că rama din jurul display-ului de pe telefonul ASUS este mai îngustă, iar în partea de jos pot fi observate butoanele capacitive back, home şi recent. Nici pe partea din spate nu putem spune că ASUS inovează în vreun fel la capitolul design, la prima vedere putând confunda Zenfone 3 cu un Galaxy S6 sau S7, camera foto fiind poziţionată similar şi încadrată într-un pătrat rotunjit. Senzorul de amprentă dreptunghiular este probabil elementul care diferenţiază cel mai mul noul telefon de altele deja disponibile pe piaţă. 
 

Cu toate acestea, este greu să considerăm designul un punct negativ. Chiar dacă nu este foarte original, rezultatul este plăcut atât prvirii, cât şi atingerii, existând destule diferenţe faţă de concurenţă pentru a fi considerat un design propriu. Butoanele fizice sunt acum poziţionate pe partea dreaptă, asemni modelelor mai recente din seria Zenfone 3, în timp ce jack-ul de căşti şi mufa USB Type-C au fost puse pe muchia de sus, respectiv cea de jos a telefonului.  

Specificaţii tehnice 

 • Ecran: 5,2”, 1920 x 1080 pixeli, IPS,
 • Sistem de operare: Android 6.0.1
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 625
 • Procesor: 8 x ARM Cortex-A53 64 bit @ 2,0 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 506
 • RAM: 3 / 4 GB (în funcţie de model)
 • Memorie: 32GB / 64GB  (în funcţie de model)
 • Card: slot micro SD (până la 256 GB)
 • Date: LTE
 • WiFi: 802.11b/g/n/ac 
 • Bluetooth: 4.2
 • USB: Type-C
 • Cameră foto: 16 MP f/2.0, laser/phase detection autofocus, flash LED dual-tone, OIS
 • Filmare video: 4K
 • Cameră foto frontală: 8 MP, f/2.0
 • Baterie: 3000 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 152.6 x 77.4 x 7.7 mm
 • Greutate: 155 de grame
 • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă, giroscop, busolă
 • Altele: GPS, senzor de amprentă, radio FM
 
Ecran, performanţă şi autonomie

Ecran 

 

Modelul Zenfone 3 testat, cu display cu diagonală de 5,2”, nu va impresiona prin rezoluţie. Acesta afişează 1920 x 1080 pixeli, însă calitatea panoului IPS va fi satisfăcătoare pentru majoritatea utilizatorilor. Culorile sunt foarte plăcute chiar şi în modul implicit, însă acestea pot fi calibrate manual folosind aplicaţia proprietară Splendid, care este preinstalată pe telefon. Ecranul de pe Zenfone 3 poate produce un negru foarte adânc şi este destul de luminos pentru a putea fi folosit fără probleme afară în soare puternic.  
 
 

Performanţă 

În ciuda faptului că nu avem de a face cu un smartphone bazat pe un chipset high-end, Zenfone 3 a reuşit să ne impresioneze cu viteza sa în utilizare. Performanţa la nivel de sistem de operare este exemplară, în timp ce schimbul între aplicaţii se face aproape instant. Memoria RAM de 4 GB asigură rularea multor aplicaţii în fundal, în timp ce procesorul octa-core de la Qualcomm este de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor.  
 
Nu în ultimul rând, procesorul grafic şi-a demonstrat performanţa, dar şi limitările în testele de performanţă, fiind de ajuns pentru majoritatea jocurilor şi aplicaţiilor 3D de pe Play Store. Problemele în teste au apărut în aplicaţii care foloseau rezoluţii mai mari decât 1080p, care dau bătăi de cap chiar şi procesoarelor high-end din ultima generaţie. 
 

Autonomie

Originalul Zenfone 2 a reuşit să impresioneze la momentul lansării cu autonomie de două zile. Desigur, telefonul era mult mai mare şi mai gros decât noile Zenfone 3 şi totodată mai greu. Autonomia lui Zenfone 3 scade undeva pe la 30 de ore la o singură încărcare, în utilizare normală cu internet 4G activ permanent. Aceasta este performanţa standard, oferită de mai toate smartphone-urile de top de pe piaţă. 
 
Software, senzor de amprentă, camera foto şi concluzii

Software şi senzor de amprentă 

La capitolul software nu s-au schimbat foarte multe, în ciuda criticilor de peste tot cu referire la multitudinea de aplicaţii pre-instalate, pe care majoritatea utilizatorilor nu le vor folosi niciodată. ASUS vine cu o nouă versiune de Zen UI, bazată pe Android 6.0.1, care schimbă puţin aspectul interfeţei. Toate pictogramele ASUS sunt acum încadrate în pătrate mult mai rotunjite la colţuri, nu foarte diferite de pictogramele folosite de Samsung în ultimele versiuni de TouchWiz.  
 

Compania a instalat o multitudine de aplicaţii proprietare precum un editor de clipuri, un măsurător asistat de laser, un manager pentru memoria RAM şi alte câteva utilitare de organizare, toate aglomerând foarte mult interfaţa. Diferenţele noului Zen UI faţă de cel vechi sunt însă puţine, experienţa de utilizare fiind familiară atunci când treci de la un Zenfone 2 la 3. 

Senzorul de amprentă este probabil cel mai surprinzător aspect al lui Zenfone 3, acesta fiind unul dintre cele mai rapide pe care le-am testat la Go4it. Nu numai că înregistrarea amprentei se face rapid, însă telefonul se deblochează în mai puţin de o secundă la o simplă atingere a senzorului de pe spatele telefonului. Poziţia acestuia sub camera foto este confortabilă şi intuitivă, iar deblocarea nu necesită pornirea ecranului înaintea autentificării. 

Camera foto 

ASUS a schimbat vechiul senzor PixelMaster de pe seria Zenfone 2 cu unul nou, care nu oferă doar rezoluţie mai înaltă, însă se comportă mult mai bine în diferite situaţii. Modul automat al camerei poate capta rezultate consistente mai des, însă nu toate fotografiile realizate în grabă vor fi perfecte. Modul auto este ajutat foarte mult de sistemele de focalizare laser şi phase detection, rezultatele fiind destul de clare întotdeauna, însă software-ul nu estimează întotdeauna corect timpul de expunere, fotografiile rezultate putând fi uneori supraexpuse. Cei care doresc control complet asupra setărilor, au la dispoziţie un mod de fotografiere manual, care este foarte bine pus la punct şi asigură un control mai bun asupra capturilor.
 

În lumină naturală, camera foto de pe Zenfone 3 produce imagini clare, cu detalii foarte bune, iar focalizarea asistată de laser asigură performanţă ridicată pentru fotografie „macro”. Există situaţii în lumină artificială însă, în care nivelul ISO este calculat greşit, putând adăuga zgomot de imagine excesiv. Aceste situaţii sunt însă rare.

 

Concluzii 

Zenfone 3 este un smartphone surprinzător, ASUS alegând o direcţie puţin diferită faţă de cea a predecesorilor săi. Chiar dacă noul terminal este încadrat în gama mid-range premium, acesta reuşeşte totuşi să depăşească în anumite ipostaze chiar şi capabilităţile modelelor Zenfone 2 high-end lansate în trecut.  

Părţi pozitive

Construit din materiale de calitate
Design plăcut
Senzor de amprentă excelent
Nivel de performanţă ridicat

Părţi negative

ASUS încă nu a renunţat la bloatware
Camera foto iese mult în relief
Software-ul pentru captură ar putea fi îmbunătăţit