Zenfone Max ZC550KL, smartphone-ul cu autonomie de o săptămână (Review)

15.02.2016
Zenfone Max ZC550KL, smartphone-ul cu autonomie de o săptămână (Review)
Prezentare

A trecut atât de mult timp de când aşteptăm ca producătorii de telefoane inteligente să avanseze la dispozitive cu automonie mai mare de 1-2 zile, încât atunci când apare câte un produs ieşit din acest tipar îl privim cu suspiciune, dorind să probăm personal afirmaţiie din pliantul de prezentare. Din fericire Zenfone Max nu ne-a înşelat aşteptările, fiind smartphone-ul cu cea mai bună durată a bateriei trecut până acum prin redacţia Go4it.

Zenfone Max ZC550KL

Descriere

Telefon dual-SIM cu Android 5.0, Zenfone Max ZC550KL nu este nici foarte subţire, nici extraordinar de performant, hardware-ul său încadrând-ul cu uşurinţă la gama entry-level. La o privire mai atentă, descoperim însă un smartphone atent optimizat pentru folosirea eficientă a bateriei, cu ecran spaţios funcţionând la o rezoluţie nu prea mare, o cantitate potrivită de 2GB memorie RAM şi un chipset puţin pretenţios. Apelativul ˝Max„ este obţinut în virtutea acumulatorului gigant, care ocupă o bună parte din volumul interior al carcasei.

Discret şi elegant, Zenfone Max vine într-o carcasă bine închegată, cu partea din faţă dominată de scutul Gorilla Glass 4, protejând ecranul LCD cu tehnologie IPS. La fel ca toate telefoanele din serie, Zenfone Max include sub ecran un ornament metalic, cu textură uşor aderentă.

Acoperind practic tot spatele telefonului, capacul de protecţie a primit un finisaj cauciucat cu textură ce imită pielea naturală. Plăcut la atingere, uşor de curăţat şi cu aderenţă excelentă, capacul detaşabil poate fi înlocuit la nevoie, remediind astfel eventuale urme de deteriorare.

Sub capac găsim două slot-uri pentru cartelă micro SIM, respectiv slot pentru card micro SD. Deşi a fost lăsat la vedere, acumulatorul protejat într-o capsulă metalică este fixat de corpul telefonului şi nu poate fi îndepărtat de utilizator.

Uşor de diferenţiat la palpare, dar suficient de rigid încât să nu fie apăsat accidental în timp ce strecurăm telefonul în buzunar, butonul Power este plasat în dreapta ecranului, la nivelul degetului opozant. Conectorul USB este plasat la partea de jos, sub ecran, uşurând folosirea telefonului mobil în timp ce avem conectat adaptorul AC. Conectorul pentru căşti se află deasupra ecranului, nepunând probleme la strecurarea telefonului în buzunar.

Chiar dacă nu mai sunt la modă printre modelele de top, cele trei butoane capacitive pentru interfaţa Android au fost păstrate, eliberând spaţiu preţios pe ecran. Din păcate acestea nu sunt prevăzute cu funcţie de iluminare, astfel că folosirea telefonul pe timp de noapte poate pune unele probleme de acomodare.

Cu dimensiuni 156 x 77.5 x 10.6 mm şi puţin îngreunat de acumulator (202 grame), Zenfone Max este genul de smartphone de care nu uiţi că îl ai în buzunar. Din fericire carcasa cu forme rotunjite şi spatele aderent ajută la manevrarea comodă, chiar şi cu o singură mână. 

Asus Zenfone Max ZC550KL – specificaţii:

 • Ecran: 5.5″, 720 x 1280 pixeli (267 ppi), LCD IPS, protejat cu Gorilla Glass 4
 • Sistem de operare:  Android 5.0.2, personalizat cu interfaţa Zen UI
 • Chipset:  Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410
 • Procesor:  Cortex-A53, quad-core, 1.2 GHz
 • GPU:  Adreno 306
 • RAM:  2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: MicroSD (max. 64 GB)
 • Conectivitate: 4G LTE, WiFI N, Bluetooth
 • Cameră foto: 13 MP, f/2.0, cu autofocus şi blitz LED, înregistrare 1080p
 • Cameră frontală: 5 MP, f/2.0
 • USB: microUSB 2.0
 • Acumulator: 5000 mAh, Li-polymer, nedetaşabilă
 • Dimensiuni: 156 x 77.5 x 10.6 mm
 • Greutate: 202 grame
 • Alte dotări: dual-SIM, receptor A-GPS, modul radio FM, funcţie Wi-Fi Hotspot

Pachetul cu accesorii include un adaptor AC de 1A şi cablul USB eferent, respectiv un set hands-free cu fir.

 

Experienţa în utilizare

Hardware

Zenfone Max ZC550KL este motorizat de un chipset Snapdragon 410 produs de Qualcomm, echipat cu 4 nuclee de procesare la 1.2 GHz şi GPU din seria Adreno 306. Configuraţia este completată cu 2GB memorie RAM şi 16GB memorie internă, extensibilă cu până la 64 GB prin ataşarea unui card microSD. Camera foto poate filma la rezoluţie 1080p şi obţine poze la rezoluţie 13MP, iar pentru instantanee pe timp de noapte avem la dispoziţie un bliţz LED dual-tone. Camera frontală poate obţine poze la rezoluţia de 5MP.

Zenfone Max ZC550KL

Teste sintetice şi experienţa în utilizare

Motorizat de un chipset entry-level, Zenfone Max ZC550KL obţine rezultate mai degrabă mediocre în testele de performanţă, avantajând mai mult partea de CPU decât partea de accelerare grafică. Astfel, performanţele demonstrate în testele de accelerare 3D nu sunt tocmai stelare, nucleul Adreno 306 fiind potrvit pentru jocuri de Android mai puţin sofisticate. În schimb, folosirea interfeţei Zen UI nu pune probleme, iar experienţa avută cu aplicaţii uzuale de Android este satisfăcătoare.

Ecranul

Foarte bine iluminat, ecranul de 5.5˝ foloseşte tehnologie IPS, oferind un colorit foarte plăcut şi contrast excelent. Rezoluţia 720×1280 poate părea mică pentru un smartphone cu ecran mare, dar în practică acest aspect trece uşor neobservat, claritatea imaginii neavând prea mult de suferit. Din păcate scutul din sticlă a primit un tratament oleofobic mai puţin costisitor, urmele de amprente fiind uşor sesizabile chiar fără surse puternice de lumină ambiantă. Luminozitatea controlată de senzorul ambiental este reglată la un nivel confortabil în majoritatea situaţiilor şi poate urca suficient cât să nu fim incomodaţi la folosirea în spaţii deschise, sau de urmele de transpiraţie rămase pe ecran. Din păcate luminozitatea minimă nu coboară suficient de mult, folosirea telefonului în condiţii de întuneric total fiind uşor obositoare din acest motiv. Probabil, corectarea acestui aspect cu un eventual update software ar putea ajuta la o şi mai buna gestionare a consumului bateriei.

Interfaţa touch este precisă şi raidă. Compunerea mesajelor nu pune probleme, tastatura răspunzând bine la comenzi şi fără prea multe erori de interpretare. Din păcate butoanele capacitive neiluminate sunt problematice la folosirea pe întuneric, mai ales în prioada iniţială de acomodare.

Apeluri telefonice, conectarea la reţea

Echipat cu două slot-uri pentru cartelă SIM, Zenfone Max ZC550KL poate fi conectat simultan la două reţele de telefonie (prima 2G/3G/4G şi a doua în modul 2G/3G). Telefon din categoria dual-SIM dual stand-by, ZC550KL poate primi apeluri din oricare reţea, însă odată ce un apel a fost preluat cartela rămasă nefolosită este deconectată, utilizatorul neputând fi contactat din cealaltă reţea decât după încheierea convorbirii aflată în desfăşurare.

Stabilitatea conexiunii la reţea nu pune probleme, iar apelurile se aud clar şi puternic prin cască. Similar, sensibilitatea microfonului nu pune probleme la folosirea în spaţii deschise, cu mult zgomot ambiant.

Conectat la internet folosind reţeaua WiFi, Zenfone Max ZC550KL impresionează prin stabilitatea semnalului, însă cel puţin pentru conexiunile WiFi N vitezele de transfer sunt modeste, atingând cu greu viteza de 20Mbps, sau mai puţin în zonele aglomerate.

 

Camera foto, Autonomie, Concluzie

Software

Echipat cu versiunea Android 5.0.2 şi interfaţa ZenUI, telefonul păstrează puţine asemănări cu aspectul vizual implicit al sistemului de operare livrat de Google. ZenUI abordează stilul grafic Material Design, însă foloseşte o paletă de culori diferită, animaţii, servicii şi widget-uri proprii.
Dacă la partea de design nu prea avem ce reproşa, în ce priveşte pachetul software lucrurile nu stau la fel de bine, ASUS livrând o colecţie stufoasă de aplicaţii preinstalate.
Astfel, încă din primele zile de utilizare suntem agasaţi cu mesaje de notificare recomandând instalarea altor aplicaţii. sau aplicarea  de optimizări dubioase pentru eliberarea spaţiului de stocare, a memoriei RAM şi securizarea comunicaţiilor Facebook Messenger sub pretextul că ar putea fi interceptate.
 
Problema nu este că ASUS instalează propriile aplicaţii, întrucât majoritatea producătorilor de dispozitive mobile oferă software similar. Motivul adevărat pentru care o parte dintre utilizatori ar putea fi nemulţumiţi este integrarea de servicii terţe precum Clean Master, TripAdvisor, Dr. Safety, Amazon Kindle şi Zinio, sub denumirea „Apps4U”. Partea bună este că acestea pot fi dezinstalate. Partea proastă este că la fiecare întoarcere la setările din fabrică acestea vor apărea din nou, ba chiar ne putem trezi cu aplicaţii în plus după aplicarea actualizărilor OTA pentru versiunea de Android.
Pe lângă serviciile Google, care sunt obligatorii pentru orice dispozitiv compatibil Google Play, ASUS vine cu propriile aplicaţii pentru cameră, web browser, redare de conţinut multimedia, propriul calendar, manager de fişiere, aplicaţie de vreme şi calculator, un manager pentru aplicaţiile care să pornească la boot, alături de câteva servicii sociale. MyASUS, Share Link, Zen Circle, ZenTalk şi OmletChat sunt doar câteva dintre aplicaţiile preinstalate pe care marea majoritate dintre utilizatori nici nu le va porni vreodată. Multe dintre acestea nu pot fi dezinstalate şi vor aglomera pentru totdeauna sertarul cu aplicaţii.
 
Avantajele pe care ZenUI le are peste concurenţă sunt accesibilitatea şi nivelul de personalizare posibil. În meniul principal, accesarea notificărilor se poate face cu un simplu gest de sus în jos, în orice parte a display-ului, nu numai din partea de sus. Având în vedere dimensiunile acestuia, această adiţie este binevenită. Fiecare buton disponibil în meniul de setări rapide poate fi personalizat. Ordinea acestora poate fi schimbată, iar toate butoane pot fi eliminate în favoarea altora. În plus, un gest de jos în sus deschide meniul „Manage Home”, care oferă acces la setări de personalizare a interfeţei precum fundaluri, animaţii, teme şi pachete de pictograme. Există chiar şi posibilitatea de a alege alte font-uri pentru interfaţă dintr-o listă impresionantă.
 

Camera Foto

Prevăzută blitz LED, autofocus şi grup de lentile cu deschidere F/2.0, camera foto cu rezoluţie 13MP nu impresionează în mod deosebit, însă pozele obţinute pe timp de zi sunt la un nivel acceptabil de calitate. Ceva probleme cu expunerea pot apărea la pozele care surprind zone umbrite alternând cu porţiuni iluminate de soare puternic.

Din păcate odată cu scăderea luminii ambiante detaliile din imagini se pierd sub efectul filtrului pentru procesarea zgomotului digital.

Folosită cu profilul de calitate Fine, funcţia de filmare dă rezultate foarte bune sub lumină naturală, clipurile obţinute având un nivel de calitate comparabil unei camere video pentru amatori.

Video Test (click pentru download)

Din păcate claritatea crescută a imaginii vine cu un cost pe măsură, fiecare minut înregistrat ocupând aproximativ 100MB.

Autonomie

Ajutat cu un acumulator foarte generos de 5000mAh, Zenfone Max ZC550KL a demonstrat calităţi de invidiat în testele de autonomie, adjudecând un avantaj categoric în faţa telefoanelor obişnuite cu Android. Ajutat de ecranul limitat la rezoluţie HD şi chipsetul quad-core nepretenţios, noul reprezentant al seriei de telefoane Zenfone se poate lăuda cu nu mai puţin de 7 zile de autonomie în condiţiile unui regim de utilizare normal, cu acces permanent la internet prin conexiune WiFi sau 4G.

Scenariul a inclus sesiuni zilnice de navigare pe internet, folosirea aplicaţiilor Facebook, Instagram, YouTube şi Gmail, respectiv camera foto pentru poze. În aceste condiţii, acumulatorul de 5000 mAh a avut nevoie de 7 zile întregi pentru a se descărca până la 10% capacitate, rezultând un timp de utilizare efectivă (Screen-Time) de opt ore şi jumătate.

Odată descărcat, telefonul trebuie lăsat aproximativ 6 ore conectat la adaptorul AC pentru încărcare completă, operaţiunea fiind cel mai bine plănuită pentru perioada nopţii.

Preţ şi disponibilitate

ASUS Zenfone Max ZC550KL este disponibil în oferta magazinelor din ţara noastră la preţul de 950 Lei.

Concluzie

Prezentabil şi nu cu mult mai voluminos decât un smartphone obişnuit, Zenfone Max ZC550KL este o alegere de luat în seamă pentru cei care doresc un telefon care să poată fi folosit mai multe zile la rând, fără grija bateriei.

Performanţele resimţite cu chipsetul Snapdragon 410 sunt în limite acceptabile, chiar dacă nu la nivelul unui smartphone high-end, iar posibilitatea de a folosi telefonul ca încărcător portabil pentru alte gadgeturi de care avem nevoie este un atu important. Ecranul este bine iluminat, iar difuzorul suficient de puternic pentru a auzi tonurile de apel şi în spaţii deschise.

Părţi pozitive

Autonomia bateriei
Construcţie solidă
Ecran de bună calitate
Interfaţa ZenUI
Funcţia de alimentator extern pentru alte dispozitive

Părţi negative

Chipset cu performanţe modeste
Prea multe aplicaţii preinstalate (Bloatware)
Camera foto sub aşteptări

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult