Zumba – cel mai secret telefon construit vreodată pentru secretoşi

02.02.2009
Zumba – cel mai secret telefon construit vreodată pentru secretoşi

Mai deunăzi citeam într-o ştire că economia britanică se va resimţi puternic în urma crizei mondiale deoarece este bazată mai mult pe servicii decât pe exporturi. Acum că am descoperit telefonul Zumba, de producţie autohtonă, mă gândesc că englezii mai au o şansă de-a ieşi din criză cu capul sus. Sau poate că nu. Aflăm cu această ocazie că o companie britanică, pe nume IA Technology, construieşte un telefon mobil bazat pe un concept cu totul nou, fiind primul dispozitiv din lume capabil să recunoască perfect vocea umană. Tehnologia din spatele terminalului este atât de secretă încât nu au lăsat echipa de filmare a BBC-ului să ia interviuri, ci doar să se plimbe prin conacul englezesc în care este produs.

Telefonul Zumba - un concept interesant

Telefonul în sine arată ca iPod Nano din generaţia curentă, cu tastura în formă de disc. Totuşi, terminalul în sine nu este important, ci casca ataşată pe spatele lui. Ea arată ca un dispozitiv handsfree aplatizat şi poate fi folosită pentru controlul vocal al tuturor funcţiilor telefonului. Nu degeaba avem de-a face cu un dispozitiv ce recunoaşte perfect vocea umană. Vocea şi SMS-urile sunt transmise prin intermediul unei conexiuni la Internet, telefonul fiind oarecum un terminal de tip VOiP. Mai mult, autentificarea utilizatorului se pare că se va face prin recunoaşterea vocii, aşa încât orice altă persoană nu va putea folosi telefonul Zumba.

Casca detasabila si mult prea subtire

Deşi principiile şi ideile care stau la baza tefonului de faţă nu sunt rele, sunt câteva probleme pe care le-am descoperit în legătură cu el. În primul rând, casca este ciudat de subţire. Este puţin probabil că dispune de-o baterie similară cu cea a unui headset Bluetooth, în acest caz autonomia ei fiind de ordinul minutelor. Ea ar trebui reataşată telefonului după fiecare convorbire. Apoi, conectarea la serverele companiei pentru funcţionare se va face prin intermediul unei reţele GSM sau cu ajutorului unei reţele dedicate? Conform celor de la IA Technology, nu vom trece în 2010 fără a afla răspunsul la aceste întrebări.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News