ASUS 22T1E – LCD TV full HD pentru birou

06.07.2009
ASUS 22T1E – LCD TV full HD pentru birou

În general, când te gândeşti la un LCD TV ai inaintea ochilor imaginea unui ecran plat, cu diagonala ce tinde spre sau depăşeşte 1 m şi care ocupă un spaţiu respectabil în biblioteca din living. La polul opus, un monitor este făcut să-şi găsească uşor locul pe un birou, iar o diagonală de 22” a ajuns să fie considerată decentă la ora actuală. Din punct de vedere al dimensiunilor, Asus 22T1E este un monitor cu boxe încorporate. Atunci când te uiţi pe spatele său sau îi cauţi butoanele, ajungi la concluzia că este un LCD TV intrat la apă.

ASUS 22T1E, un LCD TV cu diagonala de 21.5

Design

Nu ştim sigur cât de mult a dorit Asus să se adreseze doamnelor şi domnişoarelor cu acest monitor, însă într-o oarecare măsură a reuşit. Pe lângă carcasa şi piciorul din plastic lucios iese în evidenţă zona de sub ecran ce ar trebui să mascheze difuzoarele. Nu îţi trebuie multă imaginaţie ca să-ţi dai seama că decoraţiunile au aspectul unor trandafiri. De obicei, la un monitor, butoanele de control sunt amplasate frontal în partea de jos sau în zonele laterale. În cazul modelului de faţă ele se găsesc pe latura superioară, o amplasare comună LCD TV-urilor. Un accesoriu care nu lipseşte niciunui televizor este telecomanda, iar senzorul infraroşu se găseşte sub ecran, lângă butonul de pornire. Mai putem menţiona prezenţa unei ieşiri audio pe latura din dreapta a monitorului.

Butonul de pornire şi ieşirea pentru căşti

Conectori

Dacă întorci monitorul cu spatele vei fi pus înaintea unei pleiade de conectori. Alături de două mufe HDMI, semnalul video de la calculator se mai poate primi printr-o mufă D-Sub, una S-Video, un set de conectori Component şi o mufă Compozit. Alături de ele se găseşte mufa pentru cablul coaxial şi două mufe SCART. Pe partea audio avem două intrări RCA, o intrare jack de 3,5 mm, o ieşire RCA şi una S/PDIF.

Mulţimea de conectori de pe spatele monitorului

Deşi ne-am obişnuit ca majoritatea monitoarelor şi aproape toate LCD TV-urile să aibă un sistem de prindere pe perete, modelul de faţă ne-a făcut o surpriză. Cele patru orificii specifice sistemului VESA lipsesc. Am fost intrigat de un capac rabatabil de pe latura stângă a monitorului care acoperă un port de dimensiuni similare unui ExpressCard. A trebuit să studiez manualul pentru a afla că este vorba de un port pentru carduri CI (Common Interface) folosite de hoteluri pentru sistemul de plată al programelor TV vizionate.

Slotul misterios de pe latura stângă

Calitatea imaginii

Deşi este încadrat în categoria monitoarelor de 22”, Asus 22T1E are o diagonală efectivă de 21,5”, comună ecranelor cu aspect 16:9 şi rezoluţie 1920×1080. Deşi producătorul nu specifică, panoul pare să fie PVA sau MVA, cu unghiuri de vizibilitate foarte larg. În manual este menţionat faptul că gamutul de culoare acoperit este 72% din spectrul NTSC. Alte specificaţii ce merită menţionate sunt luminozitatea de 300 cd/mp şi contrastul digital de 20.000:1 obţinut cu ajutorul funcţiei ASCR.

Atunci când utilizatorul îl foloseşte pe post de televizor, Asus 22T1E oferă mai multe formate selectabile pentru afişarea imaginii. Calitatea imaginii în modul TV nu poate avea parte de multe comentarii, semnalul oferind o rezoluţie redusă pe care monitorul o destul de bine. Am fost puţin nemulţumit de faptul că atunci când este selectat formatul video 4:3, folosit de marea majoritate a posturilor de televiziune, monitorul lasă câte o bandă orizontală deasupra şi dedesubtul imaginii. Pentru a umple pe verticală ecranul trebuie folosit un format wide care deformează imaginea. Din păcate nu am reuşit să testez această facilitate decât cu un singur semnal video oferit pe cablu coaxial de unul din providerii majori din ţara noastră. Tunerul cu care este dotat Asus 22T1E permite şi recepţionarea semnalului digital.

Asus 22T1E - butoanele de pe latura superioară

Cu un buton dedicat de pe telecomandă se poate accesa meniul care permite schimbarea surselor video. Atunci când este conectat la calculator, monitorul se comportă foarte bine. Trebuie ţinut însă cont de faptul că pixelii sunt destul de mici. Performanţele în filme şi în jocuri sunt bune, însă la nivelul unei matrici ceva mai lente. Timpul de răspuns probabil că nu se situează sub 8 ms şi efectul de ghosting este vizibil uneori. Asus 22T1E nu este însă un monitor creat pentru jocuri, iar cei care doresc performanţe mai bune la acest capitol ar trebui să se îndrepte spre o matrice TN. Nu în ultimul rând, Asus trebuie felicitat că s-a abţinut să doteze ecranul cu un filtru glare.

Calitatea audio

De obicei nu am pretenţii prea mari atunci când testez boxele încorporate ale unui monitor deoarece producătorul le pune pentru a bifa o facilitate pe foaia de specificaţii a produsului. Nu aşa stau însă şi lucrurile cu LCD TV-ul de la Asus. Producătorul susţine că puterea totală a difuzoarelor este de 2×7 W RMS, însă nu specifică numărul incintelor. Din imagini se poate observa că ar exista câte două lăcaşuri pentru difuzoare în ambele părţi ale monitorului. Trecând peste această mică dilemă, calitatea audio oferită este mai mult decât decentă. Ţinând cont de diametrul redus al difuzoarelor, frecvenţele joase sunt destul de bine redate. Chiar şi în jocuri sistemul audio s-a descurcat acceptabil, oferind o oarecare orientare acustică în spaţiu.

Orificiile din dreptul difuzoarelor

Concluzie

Dacă stăm să ne gândim mai bine, Asus 22T1E este mai repede un monitor cu tuner TV decât un LCD TV ce poate fi folosit pe post de monitor. Rezoluţia mare este inutilă dacă ecranul este prea departe de ochii utilizatorului. Matricea de calitate se va ridica în mai multe cazuri deasupra uneia TN, însă monitorul nu este recomandat jucătorilor pasionaţi. Numărul mare de conectori va face dispozitivul atractiv celor care lucrează cu mai multe surse video simultan. Preţul şi data de lansare pe piaţa românească a lui Asus 22T1E sunt încă necunoscute.

Telecomanda lui Asus 22T1E

Plusuri şi minusuri:

[+] rezoluţie full HD
[+] panou de calitate
[+] foarte mulţi conectori
[+] sistem audio bun
[] lipseşte sistemul de montare pe perete

Urmărește Go4IT.ro pe Google News