Deși aproape nimeni nu mai investește în tehnologia LCD, opțiunile LCD TV nu vor dispărea prea curând

20.06.2023
Deși aproape nimeni nu mai investește în tehnologia LCD, opțiunile LCD TV nu vor dispărea prea curând

Samsung Display anunța încă de acum trei ani că va înceta să mai fabrice ecrane LCD la fabrica din Coreea de Sud, concentrând resursele pe tehnologia OLED. Între timp, și restul industriei pare că a urmat aceeași direcție, dar păstrând liniile de fabricație existente.

Aparent, există un consens la nivelul industriei cum că tehnologia LCD și-a atins apogeul, rămânând foarte puține inovați de adus care să îmbunătățească suplimentar calitatea imaginii. Totuși, chiar dacă mai toți producătorii de ecrane investesc exclusiv în perfecționarea tehnologiilor MicroLED și OLED, liniile de fabricație specializate pe tehnologia LCD au costurile deja amortizate și vor continua să livreze pentru cel puțin câțiva ani noi ecrane pentru monitoare și televizoare LCD. Prețurile acestor soluții vor continua să scadă, păstrând un nivel competitiv de calitate a imaginii.

Deşi încă pot livra o calitate foarte bună a imaginii, ajutate fiind cu tehnologii avansate precum iluminare Quantum DOT, ecranele LCD şi-au atins demult limitele, principala motivaţie pentru păstrarea acestora în fabricaţie fiind costul redus. Vestea bună este că tehnologia OLED începe să umple golul lăsat, chiar dacă nu și la gama low-cost.

Potrivit surselor din industrie, tehnologiile Samsung QD-OLED și Sony PHOLED sunt candidați principali pentru înlocuirea soluțiilor LCD, ambele companii investind acum în metode pentru îmbunătățirea luminozității și a fiabilității în timp. Și LG investește într-o tehnologie numită OLED META, bazată încorporarea unor micro-lentile care să amplifice luminozitatea imaginii fără forțarea suplimentară a pixelilor OLED.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult