Ghid pentru a cumpăra un Smart TV

10.02.2023
Ghid pentru a cumpăra un Smart TV

Televizoarele inteligente au sosit pe piață gata să o revoluționeze complet și au reușit! Atât de mult încât sunt puține case care să nu aibă un Smart TV. Faptul că poți accesa o cantitate mare de conținut online fără a fi nevoie să îți conectezi smartphone-ul sau computerul este principalul lor avantaj, dar au multe altele!

În acest ghid de cumpărare îți vom prezenta toate aceste televizoare și, mai ales, îți vom arăta cum să găsești cel mai bun televizor Smart pentru tine.

Caracteristici de urmărit

Ca orice dispozitiv electronic, un televizor Smart are anumite specificații care vor marca experiența de utilizare și pe care ar trebui să le iei în considerare. Nu uita întotdeauna să te întrebi, înainte de a cumpăra, de ce anume ai nevoie. Există anumite întrebări care pot fi vitale în această privință:

Câți bani sunteți dispus să investiți?

În ce cameră vrei să pui televizorul? În plus, ar trebui să te întrebi și ce televizor se va potrivi cel mai bine dimensiunii camerei în cauză. Pentru că un televizor pentru o cameră de zi de 20 de metri pătrați nu este același lucru cu unul pentru o cameră de numai 9 metri pătrați.

La ce vei folosi televizorul, ce vei consuma cel mai mult? Dacă ai de gând să joci jocuri video, probabil că vei ajunge să ai priorități specifice, cum ar fi o rată de reîmprospătare ridicată sau o latență scăzută. Dar dacă ai de gând să vizionezi filme, este posibil să preferi o rezoluție foarte mare și o calitate bună a sunetului.

Dimensiunea ideală pentru Smart TV

Atunci când alegi dimensiunea, trebuie să iei în considerare cât de departe va fi televizorul de zona în care vei sta. Dacă această distanță este prea mare, este posibil să preferi un televizor puțin mai mare și viceversa.

Dimensiunea unui televizor este întotdeauna exprimată în inci, ceea ce se referă la diagonala ecranului. Conversia în centimetri este la fel de simplă ca și înmulțirea, ținând cont întotdeauna de faptul că un inci este de 2,54 cm. Având în vedere acest lucru, am putea observa că un televizor de 32 de inci măsoară aproximativ 81,3 cm în diagonală.

Dacă distanța este mai mică de doi metri, televizorul ar trebui să fie de aproximativ 32 de inci.

De la doi metri în sus, poți opta pentru televizoare de până la 42 de inci.

În cazul în care camera de zi este puțin mai mare și distanța este de aproximativ trei metri, poți ajunge la 50 de inci.

Rezoluția

Un alt aspect fundamental este rezoluția, care merge mână în mână cu dimensiunea. Cu cât acel tv smart pe care vrei să îl cumperi este mai mare, cu atât mai bună ar trebui să fie rezoluția acestuia.

Există diferite tipuri de rezoluții, printre care se disting următoarele:

  • HD sau High Definition: 1.280 x 720 pixeli. Este prima rezoluție care a fost considerată de înaltă rezoluție ca atare.
  • Full HD: 1.920 x 1.080 pixeli. În acest caz, avem de-a face cu o rezoluție capabilă să afișeze o imagine de calitate superioară.
  • Ultra High Definition sau 4K: 3.840 x 2.160 pixeli. În prezent, este unul dintre standardele cel mai ușor de găsit în televizoare, mai ales când acestea ajung la 50 de inci.
  • Ultra High Definition 8K: 7.680 x 4.320 pixeli. Este vârful de gamă în acest moment în ceea ce privește rezoluția, dar are un mare dezavantaj: este foarte scump.

Sunetul

Deși este adevărat că televizoarele au progresat mult în ceea ce privește calitatea imaginii, sunetul este încă unul dintre cele mai slabe puncte ale acestora. Motivul este simplu: tendința este de a oferi modele din ce în ce mai subțiri, ceea ce lasă puțin spațiu pentru difuzoare.

Tipuri de panouri

Să trecem mai departe la tipul de panou pe care îl putem găsi într-un televizor, deoarece este un alt factor relevant atunci când vine vorba de alegere.

În primul rând, poți găsi panouri LCD, care au fost cele mai comune în urmă cu câțiva ani. Adevărul este că, în zilele noastre, acestea sunt foarte învechite și nu sunt recomandate.

Cele mai comune în prezent sunt panourile cu LED-uri. Prin intermediul retroiluminării cu LED-uri, se obține o calitate bună a imaginii. Nu sunt scumpe, așa că reprezintă o alternativă excelentă.

Pe de altă parte, există panouri OLED. În acest caz, este vorba despre panouri high-end de foarte bună calitate. Fiecare pixel este asociat cu o diodă care emite lumină, sporind astfel atât calitatea, cât și culoarea. Acestea sunt foarte recomandate, mai ales dacă vrei să joci jocuri video, deoarece au o latență foarte scăzută,

Samsung a lansat pe piață panourile QLED, concepute pentru a concura cu panourile OLED. Deși este adevărat că aceste TV Samsung cuQLED oferă performanțe deosebite, sunt, de asemenea, destul de scumpe.

Nu doar Samsung și-a lansat propriile panouri, deoarece LG a făcut același lucru cu panourile sale NanoCell. În acest caz, este vorba despre o versiune mult îmbunătățită și de o calitate excepțională a panourilor LCD.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult