LG demonstrează un ecran OLED cu grosime sub 1 mm, care poate fi aplicat direct pe perete

LG demonstrează un ecran OLED cu grosime sub 1 mm, care poate fi aplicat direct pe perete

Creat în fabricile LG Display, ecranul dezvoltat pentru următoarea generaţie de televizoare OLED poate fi aplicat direct pe perete, renunţând complet la carcasa rigidă confecţionată din plastic şi metal.

Spre comparaţie, cel mai avansat ecran folosit pentru actuala generaţie de televizoare OLED are o diagonală de 55˝ şi grosime de 4.3mm, fiind mult prea greu şi impractic de folosit fără protecţia unei carcase. Având doar 0.97 mm grosime şi o greutate de 1.9 Kg, noul ecran dezvăluit în Coreea este de 4 ori mai subţire, putând fi aplicat direct pe perete folosind drept suport un covoraş magnetic pre-aplicat. După folosire, ecranul poate fi desprins asemenea unui magnet pentru frigider şi rulat pentru depozitare sau transport.

LG demonstrează un ecran OLED cu grosime sub 1 mm, care poate fi aplicat direct pe perete

Din păcate nu vom găsi prea curând în magazine televizoare de tip poster, pe care să le putem lipi pe orice perete liber, tehnologia încă imatură având costuri de fabricaţie mult prea ridicate. Cert este că în ciuda dificultăţilor de fabricaţie şi longevitatea redusă observată la primele generaţii de ecrane OLED, LG consideră această tehnologie o alternativă viabilă pentru cea LCD.

Comparat ecranelor LCD cu substrat din sticlă, ecranele OLED (organic light emitting diodes) pot fi modelate într-o multitudine de forme şi nu au nevoie de o sursă externă de lumină, reducând substanţial grosimea şi complexitatea produsului finit. Astfel, putem aştepta ca în perioada următoare să avem parte de mult mai multe modele de televizoare şi monitoare cu ecran curbat, mai subţiri şi capabile să redea culori mai bogate decât este posibil cu actuala generaţie de ecrane LCD. Din păcate cel puţin în cazul ecranelor OLED cu diagonală mare, preţurile nu vor scădea prea curând la nivelul celor cu tehnologie LCD, probabilitatea mare de apariţie a defectelor în timpul procesului de fabricaţie crescând foarte mult costurile de producţie. Drept dovadă, cel mai spaţios televizor OLED din oferta LG, un model cu diagonală de 77˝ şi rezoluţie 4K, vine cu un preţ exorbitant de 24999 dolari. LG promite pentru viitorul apropiat şi un televizor OLED cu diagonală 99˝, însă preţul să nu este cunoscut.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult