Neo QLED și MicroLED: cele două tipuri noi de ecrane integrate de Samsung pe televizoarele din 2021

18.01.2021
Neo QLED și MicroLED: cele două tipuri noi de ecrane integrate de Samsung pe televizoarele din 2021

Samsung a prezentat în cadrul CES 2021 noi tehnologii pentru panelurile televizoarelor sale. Este vorba despre Neo QLED, care reprezintă o îmbunătățire semnificativă a tehnologiei pe care compania a folosit-o până în prezent pe televizoarele sale de top, și MicroLED, tehnologia de generație nouă, care aduce o nouă eră a display-urilor. Aceasta din urmă este prezentă doar pe cele mai exclusiviste televizoare de la Samsung, însă, aceasta este tehnologia pe care o vom vedea în viitor pe cele mai performante modelele companiei.

Neo QLED

Tehnologia Neo QLED este prezentă pe televizoarele 8K și 4K din generația nouă de la Samsung. Tehnologia QLED (Quantum LED) permitea afișarea a milioane de culori prin utilizarea unui strat de nanocristale, iluminate de LED-uri. În funcție de model, iluminarea putea fi pe toată suprafața (edge backlight) sau locală pe mai multe zone (local dimming). Cele mai performante modele, care beneficiau de FALD (Full Array Local Dimming) aveau câteva zeci sau sute de zone pe întreaga suprafață, care puteau fi controlate independent, în funcție de conținutul afișat.

Cu ajutorul noilor paneluri Neo QLED, Samsung face tranziția la noua tehnologie Mini LED. Panelurile și nano cristalele pentru afișarea a milioane de nuanțe de culori sunt tot acolo, însă retro iluminarea este realizată acum cu LED-uri mult mai mici, de 40 de ori mai mici decât cele standard. Astfel, pot fi realizate acum paneluri cu zeci de mii de LED-uri individuale, cu mii de zone controlate individual pe suprafața ecranului. Rezultatul este un televizor cu luminozitate îmbunătățită, contrast mult mai bun, care permite îmbunătățirea afișării culorilor cu nuanțe închise.

Samsung numește această tehnologie Quantum Matrix, aceasta oferind un control precis al miilor de zone de mini-LED-uri. De asemenea, acestea oferă o scala de luminanță la 12 biți cu 4.096 de pași. Astfel, conținutul HDR este afișat cu o precizie mult mai mare, întrucât fiecare zonă în parte poate fi configurată la un alt nivel de luminozitate.

Toate acestea sunt controlate de un nou procesor Neo Quantum, care este folosit în toate funcțiile televizoarelor. Pe lângă controlul iluminării Quantum Matrix, acesta poate să facă upscaling al conținutului de la rezoluție mai mică pentru rezoluția nativă a ecranului și poate acum să folosească până la 16 algoritmi de rețele neuronale pentru a îmbunătăți imaginea în funcție de conținutul care este afișat pe ecran.

Toate modelele Neo QLED 2021 beneficiază de funcțiile Samsung Health și Smart Trainer, pentru exerciții acasă direct pe televizor, fără necesitatea de a conecta alte dispozitive sau alte servicii, cât și compatibilitate Google Duo, pentru apeluri video folosind o cameră web obișnuită, pe USB. Există însă și alte câteva funcții dedicate gamerilor și celor care vor productivitate pe un televizor.

Pentru gameri există Super Ultrawide GameView, care poate afișa jocurile în format 21:9 sau 32:9, cât și Game Bar, care oferă acces rapid la funcții precum frecvența de afișare (până la 120 Hz), refresh rate variabil (VRR) sau activarea și dezactivarea „Game Mode”. Pentru productivitate există funcția PC on TV prin conectarea unui mouse și a unei tastaturi, pentru a folosi din browser aplicațiile Microsoft Office, sau pentru a afișa conținutul PC-ului pe televizor folosind aplicația Easy Connection printr-o conexiune la rețea, fără alte cabluri.

MicroLED

În timp ce Neo QLED este tehnologia de astăzi, care va aduce o îmbunătățire semnificativă a calității imaginilor afișate pe televizoarele Samsung, tehnologia MicroLED este cea care se va regăsi în televizoarele de mâine. Sigur, poți și astăzi cumpăra un model Samsung MICRO LED de 110 sau 99”, însă, pentru publicul larg, această tehnologie va fi cel mai probabil inaccesibilă.

Asta pentru că MicroLED folosește o nouă tehnologie, cu LED-uri mici. La bază, tehnologia seamănă puțin cu cea AMOLED, întrucât fiecare LED în parte emite lumină (este auto-emisiv), fără să fie necesară utilizarea unui strat separat pentru retro iluminare. Astfel, contrastul este infinit, iar stratul de nano particule dispare, întrucât LED-urile pot să producă propriile culori.

Numele MicroLED vine de la faptul că fiecare LED în parte este de dimensiuni microscopice, însă multe astfel de LED-uri alăturate pot crea un panel imens. Prețul este însă momentan foarte ridicat datorită procesului de fabricație, care este cumva similar cu el al procesoarelor, panelurile MicroLED fiind produse pe așa-numitele „wafer-e”, iar mai multe wafer-e sunt decupate și apoi alăturate unul câte unul pentru a crea display-uri imense, precum cele lansate de Samsung la CES 2021.

Având peste 100” de spațiu, Samsung vine pe aceste modele cu funcții precum 4Vue, care permite afișarea a patru surse simultan pe ecran, fiecare în parte fiind de dimensiuni „normale” pentru un televizor mediu, deci le poți vedea pe fiecare la calitate normală unul lângă celălalt.

Un caz extrem de utilizare este conectarea a patru console de jocuri simultan la același televizor pentru o experiență de tip „split screen” în care fiecare jucător poate își poate vedea propriul „ecran” la rezoluție maximă, fără să piardă din calitatea imaginii.

Tot tehnologia Micro LED permite realizarea unui design cu adevărat „fără margini”, televizoarele Samsung MICRO LED beneficiind de raport ecran/cadru de 99%. Samsung numește forma acestor televizoare „design Monolit”. Desigur, experiența este completată de Majestic Sound, care asigură sunet pe 5.1 canale pentru o experiență cinematografică premium.

Lifestyle

Pe lângă aceste game de televizoare high-end, dedicate celor care își doresc ce-i mai bun în acest moment pe piață, există și gama de televizoare Lifestyle, pe care Samsung a reîmprospătat-o tot la CES 2021.

The Frame, un model care a avut succes în trecut, fiind un televizor similar în design cu un tablou, ușor de integrat pe peretele unei sufragerii (și nu numai), a primit un nou design. Acesta păstrează aspectul unei „rame”, dar vine acum cu un design de două ori mai subțire și este disponibil în cinci culori și două stiluri diferite pentru ramă.

Apoi avem modelul The Terrace, realizat pentru utilizarea în spații deschise, pe o terasă sau în grădină, cu luminozitate mare, pentru a putea face față luminii soarelui și rezistență la apă și praf. Desigur, The Sero este un nou concept de televizor care poate fi rotit pentru afișarea pe verticală a clipurilor de pe rețele de socializare, în timp ce The Premiere este un proiector laser care poate transforma orice cameră într-un cinematograf, fiind echipat și cu un sistem de sunet pe măsură.

AI

Tot la CES au fost prezentate și alte noi tehnologii de la Samsung precum JetBot 90 AI+, un aspirator inteligent echipat cu senzor LiDAR care poate să detecteze și să evite obiectele mici din casă automat, sau Samsung Bot Care, un asistent-robot care va folosi AI pentru a ajuta la anumite treburi din viața de zi cu zi, putând învăța obiceiurile utilizatorului în funcție de programul zilnic.

Nu în ultimul rând, Samsung Bot Handy va fi un soi de robot care poate chiar să manipuleze anumite obiecte din casă, putând ajuta la curățenie sau la sortarea vaselor murdare. Acesta folosește AI pentru a recunoaște obiectele în funcție de formă, mărime și greutate și poate astfel să aplice nivelul potrivit de forță pentru a interacționa cu ele.

Samsung a prezentat la CES și noi inițiative pentru viitor, care să reducă poluarea. De exemplu, telefoanele Galaxy mai vechi vor putea instala un nou update software care le integrează în programul Galaxy Upcycling at Home. Astfel, modele depășite din punct de vedere al performanței, pot fi transformate în dispozitive smart home, precum un monitor audio pentru ascultarea sunetelor din camera unui copil, sau dispozitive pentru controlul altor dispozitive Smart Home.

În cele din urmă, compania dorește să folosească dea cum și pe seriile QLED, UHD TV, monitoare și produse audio ambalaje ecologice, în timp ce telecomanda Solar Cell renunță complet la baterii standard. Aceasta integrează un acumulator care poate fi încărcat fie de la soare, fie printr-o mufă USB-C.

Puteți găsi toate detaliile despre anunțurile Samsung de la CES 2021 pe site-ul oficial Samsung @ CES 2021: https://www.samsung.com/ro/explore/experiences/ces2021/.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult