NVIDIA anunţă Big Format Gaming Displays: televizoare 4K HDR cu Android TV pentru PC gameri

08.01.2018

NVIDIA a anunţat la CES conceptul „Big Format Gaming Displays”, care doreşte să pună pe birourile gamerilor adevărate televizoare 4K inteligente pentru  a înlocui clasicele monitoare. Desigur, NVIDIA nu le numeşte televizoare, întrucât termenul de televizor descrie în general un dispozitiv realizat pentru consumul de conţinut video, însă având în vedere specificaţiile tehnice ale acestor noi „monitoare mari”, acestea pot concura fără probleme şi în acest spaţiu.

Big Format Gaming Displays (BFGD) este iniţiativa NVIDIA, însă compania nu va vinde direct astfel de dispozitive. Producătorul de plăci grafice va apela la parteneri precum ASUS, Acer şi HP pentru realizarea produselor care vor ajunge la consumatori, fiecare dintre acestea fiind aliniate la lista de cerinţe pentru a putea fi înscrise în programul BFGD.

Fiecare dintre monitoare va oferi o diagonală mare (primele prezentate măsoară 65” în diagonală), o rată de refresh de 120 Hz cu G-SYNC, full-array backlight, luminozitate de 1.000 cd/m2 şi compatibilitate cu standardul de culoare DCI-P3. Având în vedere ultimele două caracteristici, monitoarele BFGD vor beneficia şi de suport pentru tehnologia HDR, care începe să devină foarte populară, în special în rândul gamerilor. Nu în ultimul rând, monitoarele trebuie să ofere o latenţă foarte mică şi să includă hardware-ul necesar pentru rularea Android TV. NVIDIA susţine că hardware-ul noilor monitoare va fi comparabil cu cel al unui dispozitiv Shield TV (adică va fi bazat pe chipset-ul Tegra X1), iar fiecare dintre acestea va fi livrat cu o telecomandă „smart” pentru funcţii multimedia şi un gamepad NVIDIA Shield.

În timp ce aceste „monitoare” nu par a fi nimic mai mult decât televizoare high-end, programul BFGD oferă ceva în plus pentru gameri faţă de oferta clasică. Este vorba despre funcţionalitatea G-SYNC, care îi va bucura cu siguranţă pe cei care folosesc televizorul alături de un PC. Desigur, diagonala mare, funcţionalitatea Android TV şi faptul că vom avea de a face cu panouri 4K performante nu prea se împăcă cu sugestia de prezentare NVIDIA, care arată unul dintre aceste televizoare pe un birou alături de o tastatură şi un mouse.

Preţurile nu au fost încă anunţate şi doar un singur model de BFGD a fost dezvăluit oficial, modelul ROG Swift PG65 de la ASUS. Lansarea acestei linii de produse urmează să aibă loc în vară, când probabil vom afla şi cât costă un astfel de dispozitiv. Cu siguranţă preţurile vor fi aliniate cu cele ale pieţei având în vedere capabilităţile deci ne putem aştepta la un minimum de 1500-2000 de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult