Philips 7502 (49PUS7502/12) – televizor LED Ultra HD cu Android şi funcţie Ambilight [REVIEW]

17.01.2018
Philips 7502 (49PUS7502/12) - televizor LED Ultra HD cu Android şi funcţie Ambilight [REVIEW]
DESIGN ŞI PREZENTARE, CARACTERISTICI TEHNICE

Când vine vorba despre televizoare, majoritatea oamenilor pe care îi cunosc menţionează frecvent mărcile Samsung, LG şi Sony. Sunt, însă, mulţi alţi producători care au în portofoliu modele foarte atractive. Printre aceştia se numără TP Vision, care deţine marca Philips. În acest articol analizăm modelul Philips 49PUS7502/12 (cred că producătorii de televizoare trebuie să găsească nume mai „sexy” pentru produsele lor), un televizor LED inteligent cu funcţie Ambilight, sistem de operare Android, ecran cu diagonala de 123 de centimetri şi rezoluţie Ultra HD.

DESIGN ŞI PREZENTARE

Acest model a fost anunţat în luna mai a anului trecut şi face parte din gama 2017 a producătorului. Dintre televizoarele prezentate atunci, Philips 7502 este depăşit ca performanţă doar de modelul high-end 9002 OLED. Totuşi, 7502 este cel mai avansat televizor mid-range din oferta actuală a TP Vision şi unul dintre cele mai bune de pe segmentul lui de piaţă.

Când scoţi televizorul din cutie, atrage atenţia imediat grosimea mică a acestuia (15 mm) in partea de sus, care îi conferă o eleganţă sporită. Spre partea de jos grosimea maximă ajunge la 40 de mm. Marginile argintii ale ramei din aluminiu sunt înguste (10 mm). Soundbar-ul încorporat (numit „Visible Sound”), cu o grosime de 25 mm, este poziţionat pe marginea de jos, imediat sub display. Grila acestuia este realizată din plastic perforat. Aspectul general este unul minimalist, fiind puţine elemente care distrag atenţia.

Suportul metalic, cromat, include o caracteristică interesantă. Televizorul poate fi rotit uşor spre stânga sau spre dreapta, fără ca suportul să se mişte de pe poziţie. Această caracteristică este utilă pentru a scăpa de reflexii sau pentru a orienta televizorul în aşa fel încât să vezi mai bine din locul în care te afli. Totuşi, funcţia sacrifică din stabilitate. Împins puţin cu degetul în partea de sus, televizorul se clatină destul de mult. Pentru cei care doresc să monteze televizorul pe perete, acesta dispune de sistem de prindere compatibil VESA (200 x 200 mm).

Am apreciat telecomanda Philips, care include cam tot ce ţi-ai putea dori şi nu urmează tendinţa de simplificare întâlnită la alţi producători. Vine cu tastatură Qwerty pe partea din spate şi buton dedicat pentru Netflix pe partea frontală. Aceasta este mai aerisită decât modelele anterioare de la acest producător, fapt care îţi permite să înveţi mai repede să o foloseşti fără să te uiţi mereu la ea, iar modul în care sunt poziţionate tastele este intuitiv.

Opţiuni de conectivitate:

Caracteristici tehnice principale:

Tip: LED

Ecran: 4K Ultra HD (3.840 x 2.160 pixeli), diagonală de 123 cm, format al imaginii 16:9

Sistem de operare: Android TV (6.0.1)

Procesor: quad-core, Mediatek 5891

RAM: 2 GB

Stocare internă: 16 GB (poate fi extinsă prin intermediul portului USB)

Luminozitate: 400 cd/m²

HDR: Da

Funcţii speciale: Ambilight 3

Tunere digitale: DVB-C, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2

Conectivitate: 4 x HDMI, 2 x USB (unul este 3.0), antenă IEC75, CI+, Ethernet-LAN RJ-45, ieşire audio digitală (optică), jack audio de 3,5 mm, conector prin satelit, intrare audio S/D

Putere (RMS) difuzoare: 45 W

Greutate (cu suportul montat): 20,3 kg

PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE, CONCLUZIE

PERFORMANŢE ŞI UTILIZARE

Setarea iniţială a televizorului este simplă. Posesorii de smartphone-uri cu Android o pot face în doar câţiva paşi, direct de pe telefon. Trebuie precizat faptul că televizorul funcţionează doar în reţele wireless de 2,4 GHz. Dacă sunteţi mari consumatori de conţinut 4K de pe Netflix sau YouTube ar fi de preferat să îl conectaţi la internet prin cablu, via portul Ethernet Gigabit dedicat. 

Utilizarea zilnică a televizorului este o experienţă plăcută, datorită hardware-ului puternic. Nu au existat blocaje, iar comenzile au fost preluate imediat. Deşi Android TV nu are cea mai reuşită interfaţă, este un sistem de operare solid, care beneficiază de suport masiv din partea dezvoltatorilor.

Ecranul Home este relativ simplu şi are câteva elemente. Este vorba despre o bară de căutare Google în partea de sus, urmată, mai jos şi una sub alta, de secţiunile: aplicaţii recomandate, o colecţie de aplicaţii Philips, aplicaţiile instalate pe televizor, jocuri şi setări.

Philips 49PUS7502/12 include un nou procesor de imagine, numit P5, despre care TP Vision susţine că oferă performanţe cu până la 50% mai mari comparativ cu modelele anterioare. P vine de la „Perfect”, iar 5 de la cele cinci elemente ale imaginii pe care procesorul se concentrează: calitate indiferent de sursă (antenă, satelit, streaming), acuitate, culoare, contrast şi mişcare. P5 oferă culori vii şi imagini clare. Nu am simţit acea senzaţie de ameţeală (pe care am avut-o privind la alte televizoare Ultra HD) atunci când m-am uitat prima dată pe acest televizor la conţinut dinamic, care include multe scene în mişcare. Asta deoarece pe Philips 49PUS7502/12 imaginile sunt foarte fluide.

Procesorul de imagine face o treabă bună şi când vine vorba de scalarea imaginilor transmise de canalele cu rezoluţie SD. Acestea se văd bine şi sunt fluide, în ciuda diagonalei mari. Totuşi, nu prea contează acest aspect, deoarece nu îţi cumperi un astfel de televizor dacă principalul lucru pe care vrei să îl faci pe el este să urmăreşti canale TV. 

Este suprinzător cât de bine poate să redea televizorul nuanţele de negru, care le pun probleme de obicei televizoarelor LED. Negrul afişat de Philips 7502 este apropiat ca şi calitate de cel de pe un OLED. Cred că şi aici este meritul procesorului de imagine P5. 

Mai mult, acest televizor dispune de suport HDR (HDR10 şi HTG), o tehnologie care face ca imaginile să fie mai clare şi mai realiste, mai apropiate de modul în care ochii noştri văd lumea din jur. Aplicaţia pe care o folosesc cel mai mult pe televizor, Netflix, oferă suport pentru HDR.

Modelul testat foloseşte un ecran cu panou IPS, iar datorită acestuia unghiul de vizualizare este larg. După cum am spus mai sus, calitatea imaginilor este foarte bună, chiar înainte de a modifica setările. Totuşi, aceasta se îmbunătăţeşte semnificativ în modurile Movie, ISF Day şi ISF Night. Pe timpul zilei recomand ISF Day, deoarece ecranul este semi-lucios, iar folosind acest mod cu lumină mai rece sunt eliminate reflexiile.

Puterea RMS (efectivă) a sistemului audio este de 45W, mai mult decât suficientă pentru o familie liniştită, care locuieşte la bloc. Pentru bas, televizorul are pe partea din spate un subwoofer. Calitatea sunetului mi s-a părut, per total, peste medie, dar nu de excepţie. De altfel sunt puţine televizoare care oferă sunet extraordinar, iar audiofilii şi cinefilii preferă să folosească sisteme audio dedicate.

Funcţia Ambilight, pe care eu o apreciez mult, proiectează, prin intermediul unor LED-uri, pe peretele din spatele televizorului lumini şi dă senzaţia că imaginea de pe ecran este mai mare decât în realitate. Compania o foloseşte de mai bine de 10 ani, iar pe acest model a ajuns la versiunea a treia.

Aceasta poate fi oprită din setări, sincronizată cu imaginile care apar pe ecran, cu sunetul, o aplicaţie sau poate urmări o culoare. Totodată, funcţia Ambilight poate fi sincronizată cu becurile inteligente Philips Hue. Am întâlnit, pe timpul testelor, persoane care nu au apreciat această caracteristică. Personal, de abia aştept să sting lumina în sufragerie pentru a mă bucura de atmosfera calmă şi liniştitoare creată de Ambilight.

Funcţia Ambilight în acţiune. În acest caz a fost setată să urmărească imaginile de pe ecran:

CONCLUZIE

Philips 49PUS7502/12 este un televizor care mi-a plăcut mult şi pe care îl recomand cu încredere. Caracteristica pe care am ajuns să o îndrăgesc este Ambilight, care mi se pare foarte relaxantă. De altfel, TP Vision a anunţat că aceasta reprezintă motivul principal pentru care clienţii rămân fideli mărcii de televizoare Philips. Totuşi, nu toţi oamenii sunt impresionaţi de ea, după cum am scris mai sus. Am apreciat şi telecomanda „bogată”, care vine cu tastatură pe partea din spate, dar şi faptul că televizorul poate fi rotit spre stânga sau spre dreapta fără ca suportul să se mişte. Nu ştiu, însă, dacă aceste caracteristici unice sau suplimentare justifică pentru unii utilizatori preţul de aproximativ 4.100 de lei pe care îl are televizorul.

Părţi pozitive

Calitate foarte bună a imaginii, apropiată de OLED
Apreciez mult funcţia Ambilight
Design elegant, bazat pe materiale de calitate
Suport HDR
Hardware competitiv

Părţi negative

Interfaţa Android TV nu este la fel de reuşită ca cele din platformele rivale
Obţinerea celei mai bune imagini se obţine prin setări care nu sunt uşor de făcut

Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult