După ce a anunțat scoaterea ecranelor LCD din fabricație, Samsung dezvăluie tehnologia care le va înlocui

15.04.2020
După ce a anunțat scoaterea ecranelor LCD din fabricație, Samsung dezvăluie tehnologia care le va înlocui

Contrar așteptărilor, Samsung nu va migra oferta de televizoare LCD direct la tehnologia OLED. Mai puțin costisitoare, soluția găsită combină tehnologia Quantum Dot dezvoltată inițial pentru ecrane LCD cu cea OLED, rezultând un nou tip de ecran numit QD-OLED.

Urmând să fie folosite în primă fază pentru gama de televizoare, panourile QD-OLED sunt mai puțin costisitor de fabricat, mai prietenoase cu mediul înconjurători, mai durabile decât cele OLED și cu o calitate a imaginii comparabilă. Sună aproape prea bine ca să fie adevărat, dar potrivit Samsung viitoarele televizoare QD-OLED vor fi practic imune la apariția efectului de burn-in, cu o durată de viață estimată la 1 milion ore de funcționare, luminozitate și calitate a imagini comparabilă celor mai avansate tehnologii de afișare ale momentului.

Ocolind principala limitare a ecranelor OLED, tehnologia QD-OLED permite crearea unei matrice OLED care emite o singură nuanță de culoare (ex. albastru), derivând celelalte culori de bază prin aplicarea unui filtru care implementează principii de mecanică cuantică pentru refracția luminii, generând un spectru aproape complet cu pierderi minime de strălucire. Perfecționată timp de mulți ani, tehnologia Quantum Dot este doar mutată de la sura de lumină aflată în spatele ecranelor LCD, în structura panoului OLED. Noua adaptare reușește chiar să elimine un material extrem de toxic – cadmiumul, înlocuit cu o substanță numită iridium phosphide, mai prietenoasă cu mediul înconjurător.

Vestea mai puțin bună este că ecranele QD-OLED, aflate încă la stadiul de testare în laboratoarele Samsung Display, ar putea fi întârziate din cauza măsurilor de carantină pentru Coronavirus, putând dura chiar și câțiva ani până ce liniile de fabricație vor fi actualizare și complet pregătite pentru producția de serie. Cert este că televizoarele LCD vor mai rămâne ceva timp în ofertele magazinelor, mai ales la gama low-cost, noile modele de televizoare QD-OLED urmând să apară mai întâi la gama premium.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult