SES a făcut prima transmisiune video prin satelit la rezoluţie Ultra HD cu noul codec HEVC

22.04.2013
SES a făcut prima transmisiune video prin satelit la rezoluţie Ultra HD cu noul codec HEVC

Operatorul de satelit luxemburghez SES, care deţine o reţea globală de 52 de sateliţi pentru transmiterea a peste 6000 de canale TV, radio sau DTH pe 99 din suprafaţa Terrei, a anunţat că a realizat prima transmisiune video Ultra HD folosind noul codec H.265.

Ultra HD, denumire sub care se ascund semnalele video cu rezoluţie 4K şi 8K, a început să prindă amploare în cursul anului trecut, când s-au făcut mai multe teste pentru transmiterea acestui tip de semnal, inclusiv în cadrul Olimpiadei de vară din Marea Britanie, iar producătorii de televizoare au anunţat primele modele, foarte scumpe, capabile să afişeze acest semnal.

Unul dintre impedimentele implementării Ultra HD o reprezintă compresia video, actualul codec universal  H.264 necesitând lăţimi de bandă foarte mari, care au ajuns în cadrul unora dintre teste preliminare Ultra HD la 600 Mbps. Aflat în lucru încă din 2004, noul High Efficiency Video Coding (HEVC) sau H.265, a devenit un standard definitiv iar producătorii de soluţii integrate, procesoare şi aplicaţii software vor putea începe dezvoltarea de noi produse. Conform unor studii, fluxurile video HEVC la rezoluţie 4K vor necesita un spaţiu de stocare şi o lăţime de bandă similară actualelor fluxuri H.264 1080p, în timp ce alte date, ceva mai conservatoare, vorbesc despre reduceri care încep de la 34 de procente în cazul H.264 şi ajung până la 70 de procente în cazul MPEG-2.

Demonstraţia făcută de SES a folosit chipuri de compresie de la Broadcom şi Harmonic, semnalul transmis prin intermediul unuia din sateliţii din reţeaua ASTRA având o rezoluţie de 3840×2160 pixeli (4K) şi un bitrate de numai 20 Mbps,  o îmbunătăţire de 50 de procente faţă de actualul H.264.

Tehnologia nu este încă gata pentru implementarea comercială, în acest moment neexistând echipamente compatibile H.265 în magazine. Prototipurile acestora sunt aşteptate în lunile care urmează, campionatul de fotbal World Cup, care va avea loc în 2014 în Brazilia, având şanse să devină primul eveniment media major care va fi transmis Ultra HD.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News