Taste the TV: invenția bizară din Japonia care îți permite să guști ceea ce vezi la televizor. VIDEO

24.12.2021
Taste the TV: invenția bizară din Japonia care îți permite să guști ceea ce vezi la televizor. VIDEO

Ideea de a transmite mirosuri alături de imagini și sunete pe un televizor nu este tocmai nouă, aceasta fiind dezvoltată și testată fără prea mult succes. Se pare că oamenii nu își doresc obligatoriu să și „miroasă” filmele sau emisiunile de la televizor. Un cercetător al Universității Meiji din Japonia, Homei Miyashita, crede însă că ar putea însă exista oameni interesați să guste ceea ce văd la televizor, sau măcar că există un scop practic în care un televizor care îți permite să lingi ecranul să creeze noi experiențe. Acesta numește noua sa invenție Taste the TV și este exact ceea ce pare.

Taste the TV sincronizează materialul video cu arome specifice conținutului

Miyashita a început dezvoltarea Taste the TV în 2020 și deja are un prototip funcțional. Acesta nu este tocmai un televizor, ci mai degrabă este un aparat mare, care poate sintetiza diverse gusturi și le poate sincroniza cu imaginile care apar pe un monitor. Folosind un sistem cu o bandă rulantă transparentă și spray-urile integrate, conectate la capsule cu diverse rome, gustul a ceea ce vezi pe ecran poate fi pus chiar deasupra conținutului, putând astfel să lingi gustul direct de pe ecran. Există și opțiunea de a aplica gustul pe o tavă, sau peste alte alimente, precum biscuiți.

Conceptul este cel puțin ciudat, dar profesorul Miyashita crede că există un viitor pentru această tehnologie. În timp ce Taste the TV nu va înlocui un televizor tradițional, acesta ar putea fi folosit drept o unealtă educațională sau de entertainment, datorită noilor posibilități pe care le oferă.

Câteva cazuri de utilizare propuse în clipul de prezentare sugerează că acest dispozitiv poate fi folosit în pregătirea somelierilor, putând fi sintetizate gusturile diverselor vinuri pe care să le deguste de la distanță. Sau pot apărea jocuri video în care să ghicești care este preparatul de pe ecran pe care l-ai gustat. Pot fi dezvoltate și aplicații de chat în care poți gusta mâncarea de pe ecran a celui cu care vorbești, sau poți încerca aroma preparatelor culinare dintr-o carte de bucate interactivă, înainte să începi prepararea lor.

Costul de producție pentru un Taste the TV nu este foarte mare, Homei Miyashita sugerând că o versiune comercială a dispozitivului ar putea costa undeva pe la 875 de dolari americani. Probabil că planul de business implică vânzarea de capsule cu diverse arome de-a lungul timpului, care sunt mai profitabile decât aparatul în sine.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult