Televiziune Ultra High Definition şi sunet pe 22.2 canale în Japonia

15.01.2008
Televiziune Ultra High Definition şi sunet pe 22.2 canale în Japonia

De-abia am învăţat ce înseamnă standardul TV/video HD (High Definition) caracterizat prin imagini nemaivăzute, lacrimă, cu rezoluţia maximă de 1.920×1.080 de pixeli. Dar iată că poporul nipon se pregăteşte pentru imagini de zece ori mai limpezi de vreme ce guvernul japonez a decis să investească anul acesta 2,7 milioane de dolari pentru un nou standard TV digital numit Super Hi-Vision (în traducere tehnică ar veni Ultra High Definition).

Ultra High Definition

Este de 10 ori mai performant decât HD şi se caracterizează printr-o rezoluţie de 7.680×4.320 de pixeli (pe scurt, 33 megapixeli) şi sunet pe 22.2 canale – adică 22 de difuzoare de frecvenţe medii/înalte amplasate cumva în jurul tău ajutate de două subwoofere (pentru başi). Standardul ar urma să-şi intre în drepturi peste vreo 7 ani – în 2015 – dacă va fi susţinut financiar până atunci şi se vor afla destule companii interesate să colaboreze pentru reuşita proiectului Super Hi-Vision.

Comparatie Ultra HD

Actualmente, nu ştim nici de existenţa vreunor echipamente atât de performante încât să facă faţă tehnologiei Super Hi-Vision, fie ne referim la camere video, display-uri ori reţele prin care să poată fi furnizat un semnal TV necomprimat cu o rezoluţie de 33Megapixeli – ar fi necesară o “ţeavă” de 24 Gbps!!! Zice-se că broadcasterul japonez NHK a efectuat deja ceva teste demonstrative pe noua tehnologie, dar nu ne pasă! Până în 2015 mai vine odată potopul şi nu cred că vom avea TV-uri în Arca lui Noe.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News