Televizoarele Ultra HD de la Samsung se laudă cu îmbunătăţirea experienţei full HD

Televizoarele Ultra HD de la Samsung se laudă cu îmbunătăţirea experienţei full HD

Cu preţuri încep de la aproximativ 3.000 €, primele televizoare cu rezoluţie Ultra HD (3840×2160 pixeli) au început să fie relativ accesibile clienţilor cu dare de mână. Din păcate, conţinutul video cu rezoluţie similară se lasă aşteptat. Este drept că poţi să cumperi o serie de filme şi documentare filmate cu o astfel de rezoluţie şi să te bucuri de detalii excepţionale. Totuşi, un televizor nu este folosit doar pentru vizionarea filmelor de pe disc. Deşi o parte din televiziunile de pe piaţă au trecut la transmisie digitală HD sau full HD, nu putem vorbi încă de programe cu transmisie 4K. Cei de la Samsung încearcă totuşi să ne convingă că tehnologia lor de top este utilă chiar şi pentru conţinutul full HD.

Un perete cu rezoluţie Ultra HD

Cu procesoare puternice în dotare, televizoarele Ultra HD pot să facă upscaling, adică să crească rezoluţia materialului până la cea efectivă a panoului. Rezultatul este discutabil. Am participat la un astfel de test şi pot spune că există o anumită îmbunătăţire a calităţii percepute a imaginii. Ea este însă limitată şi poate diferi în funcţie de rata de compresie a materialului folosit. Spre exemplu, un film full HD redat de pe un disc Blu-ray este un bun candidat pentru upscaling. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre un program TV full HD. Rata de compresie în acest caz este foarte scăzută. Pe un LCD TV full HD se pot observa artefactele de compresie în cazul unei emisiuni TV. Dacă încerci să faci upscaling aici, este practic imposibil să reconstitui detaliile ce s-au pierdut în prima etapă de compresie, în studioul televiziunii.

Televizoarele Samsung cu rezoluţie 4K sunt disponibile şi în ţara noastră

Ceea ce susţin cei de la Samsung despre experienţa rulării materialului full HD pe un Ultra HD TV este parţial adevărat. Vom profita însă de calitatea imaginii unui televizor Ultra HD doar atunci când vom avea conţinut cu rezoluţia nativă a ecranului. În ţările mai dezvoltate, televiziunile deja investesc în sisteme de transmisie 4K, alături de operatorii de cablu. În ţara noastră, aceste servicii vor ajunge peste ani buni. Până atunci, este greu să găsim argumente contra televizoarelor full HD.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News