Catastrofa care a făcut ca GPS, una dintre cele mai importante tehnologii, să fie folosită gratuit de majoritatea oamenilor

22.06.2017

Fără GPS nu ar exista Waze, Google Earth, servicii de internet personalizate sau automobile autonome. Chiar şi aşa, accesul la această tehnologie extrem de utilă, în care s-au investit peste 12 miliarde de dolari, este gratuit. Bine, nu chiar pentru toată lumea: cetăţenii americani plătesc, prin taxe, 2 milioane de dolari pe zi pentru ca GPS-ul să existe.

 

Primul satelit GPS, Navstar 1, a fost lansat pe orbită în februarie 1978. Iniţial, GPS a fost folosit exclusiv în scopuri militare. Astăzi, pentru a fi precis, sistemul are nevoie ca cel puţin 24 de sateliţi să funcţioneze în orice moment.

 

Dar cum a ajuns o tehnologie militară scumpă să poată fi accesată gratuit de atât de mulţi oameni? În septembrie 1983, un avion militar Su-15 sovietic a doborât din greşeală o aeronavă de pasageri Boeing 747 a Korea Air Lines (cursa KAL 007) care zbura pe ruta New York – Seul, via Anchorage, Alaska. Toate cele 269 de persoane aflate la bord au murit.

La scurt timp după aceea, preşedintele american Ronald Reagan a luat decizia ca sistemul GPS să fie pus la dispoziţia civililor, pentru ca astfel de catastrofe să fie evitate în viitor.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult