Franța va adopta legea care permite accesarea camerelor, microfoanelor și GPS-ului de pe telefon de la distanță

09.07.2023

Parlamentul Francez a adoptat o lege care permite forțelor de ordine să poată accesa de la distanță dispozitive ale presupușilor infractori. Aceștia ar putea avea acces la camere, microfoane și coordonatele GPS ale dispozitivelor, fără știrea utilizatorilor. În ciuda asigurărilor că aceste noi puteri puse în mâinile forțelor de ordine nu vor fi abuzate, publicul și multe alte organizații nu au mare încredere în astfel de declarații.

Această lege a supravegherii populației este comparată cu acțiunea romanul 1984

Există precedente în alte state, precum Israel, unde telefoanele miniștrilor și unor protestatari au fost urmărite folosind chiar un software de origine israeliană, dezvoltat de NSO Group, numit Pegasus. Acel software era dezvoltat special pentru a urmări iPhone-uri.

Legea din Franța ar proteja anumite categorii de persoane din țară, precum jurnaliști, avocați, miniștri și doctori, dar o lege nu poate încălca toate abuzurile. Conform legislației, doar cazurile „serioase” se vor încadra pentru aplicarea acestui tip de supraveghere, iar autoritățile vor putea accesa acele date doar în urma unui mandat sau ordin judecătoresc. Așa cum am văzut în trecut însă, angajații care au acces la astfel de unelte pot fi corupți pentru a accesa de la distanță date, dacă au acces la ele.

Ministrul Justiției din Franța, Eric Dupond-Moretti, spune că vor fi doar câteva cazuri pe an care se vor încadra, iar paralela cu supravegherea populației din cartea 1984 a lui George Orwell nu este justificată.

Desigur, dacă autoritățile admit că vor putea folosi astfel de metode de supraveghere, înseamnă că deja au acces la software-ul necesar pentru a face asta, sau că vor obliga de acum înainte producătorii de dispozitive să poată deschide la cerere dispozitivele. Cea mai mare problemă pe care o au activiștii pentru drepturile omului cu noua lege este exprimarea ambiguă pentru „cazuri serioase”, care nu specifică exact în ce situații ar putea fi aplicată legea și cum separi cazurile serioase de cele mai puțin serioase. Astfel, există riscul ca oricare caz să fie desemnat drept „serios” pentru a putea folosi aceste metode de supraveghere, chiar dacă nu ar fi obligatoriu necesare tot timpul.

Momentan, legea a trecut doar de Adunarea Parlamentului, camera inferioară, dar sunt șanse mari să fie promulgată în curând.

sursa: Engadget

Citește și Știrile Go4it: Primul produs Apple imprimat 3D. AI-ul te va ajuta să găsești iubirea. Mașinile electrice nu tolerează canicula

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult