Prima bicicletă care stă în echilibru și se conduce singură, creată de un inginer în timpul său liber

22.06.2021
Prima bicicletă care stă în echilibru și se conduce singură, creată de un inginer în timpul său liber

Bicicletele ar putea fi cea mai nouă adiție în familia de vehicule autonome, după de un inginer chinez a creat prima bicicletă care stă în echilibru chiar și fără cineva urcat în șa. Bonus, aceasta se poate conduce singură până la destinația selectată.

Nu este clar dacă aceasta este soluția împotriva roților ajutătoare, pentru cei care încă nu au învățat să meargă pe bicicletă. Știm doar ca un inginer aflat în timpul său liber a creat un sistem giroscopic pentru echilibrarea unei biciclete, indiferent dacă aceasta se află în mișcare sau în repaos. Secretul pare să stea în folosirea unui accelerometru  și senzori giroscopici comparabili celor întâlniți deja în arsenalul telefoanelor mobile. „Magia” este asigurată de un computer conectat la un dispozitiv inerțial, având cel puțin un element care se rotește la turație destul de mare, încetinirea sau accelerarea acestuia oferind un „punct de sprijin” pentru bicicleta aflată doar pe cele două roți. Practic, mecanismul generează exact suficientă inerție angulară pentru a contracara tendința bicicletei de a cădea. Efectul este și mai ușor de întreținut în timp ce bicicleta electrică se află în mișcare.

Adevărata provocare pentru obținerea unei biciclete complet autonome este acomodarea senzorilor de proximitate și computerul pentru navigație, fără a depăși constrângerile de spațiu și greutate ale unei biciclete de oraș. Pentru funcția de detectare și evitare a obstacolelor, Zhi Hui Jin a proiectat un sistem de control automat – care utilizează un algoritm de percepție și control personalizat – pe care l-a legat de senzori și un computer dedicat.

Aparent, bicicleta lui Zhi Jui Jun este mai mult o jucărie telecomandată decât un vehicul cu adevărat autonom, însă asta nu exclude posibilitatea ca o versiune mai sofisticată să fie creată în viitorl.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult