Statul cu cel mai bun sistem de învățământ din lume interzice telefoanele în școli

27.06.2023
Foto: Profimedia Images

După câțiva ani în care calitatea învățământului s-a degradat, Finlanda, țara cu unul dintre cele mai performante sisteme educaționale, vrea să interzică telefoanele mobile în școli.

Prin această măsură, Guvernul speră să promoveze în școli un mediu propice pentru învățare, în care elevii nu sunt distrași de tehnologie și internet.

Finlanda avea cel mai performant sistem de învățământ public din lume, potrivit testelor efectuate în 2018 de Program for International Student Assessment (PISA) din cadrul OECD.

Performanțele elevilor din Finlanda au scăzut, însă, constant din 2006, când au atins o cotă maximă. O explicație ar putea fi lansarea în 2007 a primului model iPhone, care a dus la creșterea masivă în popularitate a smartphone-urilor, mai ales în rândurile tinerilor.

Citește și: Franța renunță la cuvântul „smartphone”. Iată cu ce îl înlocuiește

Noul guvern de dreapta din Finlanda a suplimentat bugetul pentru educație, dar consideră că măsura nu este suficientă. Executivul dorește să interzică telefoanele mobile în școli.

„Guvernul va întări puterile profesorilor și directorilor de a interveni în activitățile care perturbă predarea în timpul orelor de școală”, a anunțat Guvernul de la Helsinki.

Măsura este una radicală într-o țară în care copiii primesc telefoane mobile la vârste mult mai mici decât în alte state vestice. În statul nordic are cartierul general Nokia, cândva cel mai mare producător mondial de telefoane mobile.

Publicul susține, aparent, inițiativa, care a strâns peste 30.000 de semnături.

Sursa: Euractiv

Citește și Știrile Go4it: BMW-ul Gina își schimbă forma. Primul telefon cu 24 GB RAM. Mii de mașini electrice, abandonate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult