VIDEO: Momentul când un avion de luptă rusesc lovește o dronă americană deasupra Mării Negre

16.03.2023

Marți, 14 februarie, două avioane de luptă Su-27 au interceptat și doborât o dronă americană MQ-9 care survola Marea Neagră. Drona decolase de la Câmpia Turzii, din România și se afla în spațiul aerian internațional, deasupra mării, deci în afara granițelor. Pentru a nu exista dubii despre veridicitatea acestor acuzații la adresa armatei rusești, SUA a declasificat înregistrarea incidentului, înregistrată cu camerele de la bordul dronei.

Manevrele periculoase pot fi văzute în clipul video declasificat de americani

În clipul atașat pot fi observate manevrele pe care unul dintre avioane rusești Su-27 le face în jurul acestei drone. Se pare că doar unul dintre ele s-a apropiat, dar două avioane erau în zbor la acel moment. Pilotul rus zboară în proximitate foarte mare de echipamentul american, iar la un moment dat pare că stropește drona cu combustibil din rezervorul său. La un moment dat, din cauza proximității, probabil, se poate vedea cum elicea dronei a fost deteriorată. Acest lucru a dus la prăbușirea dronei în Marea Neagră.

Se pare însă că avioanele rusești nu au deschis focul asupra dronei, probabil pentru a nu escala conflictul. Nu este clar dacă Rusia a vrut într-adevăr să doboare drona sau acele manevre erau realizate mai mult pentru a intimida pilotul de la distanță să părăsească respectiva zonă.

„Aparatul de zbor MQ-9 realiza operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional atunci când a fost interceptat și lovit de o aeronavă de origine rusească, lucru care a dus la prăbușirea și pierderea completă a aparatului MQ-9.”, a declarat James B. Hecker, comandantul US Air Forces Europe și Air Forces Africa.

Autoritățile americane nu au dat prea multe detalii în plus despre incident, precum planurile de a recupera aeronava prăbușită, sau dacă a fost luată legătura cu autoritățile din Rusia în legătură cu acest incident. Totuși, au clasificat aceste manevre ale piloților ruși drept „o interceptare nesigură și neprofesionistă”.

sursa: Gizmodo

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult