A fost lansat cel mai uşor ceas mecanic din lume – carcasa şi cureaua sunt bazate pe grafen

16.01.2017
A fost lansat cel mai uşor ceas mecanic din lume - carcasa şi cureaua sunt bazate pe grafen

Cel mai uşor ceas mecanic din lume a fost prezentat la Salon International De La Haute Horlogerie din Geneva. Produsul este rodul colaborării dintre Universitatea din Manchester, Richard Mille Watches şi echipa McLaren F1.

Ceasul, numit McLaren RM 50-03, are carcasa realizată dintr-un compozit pe bază de grafen numit Graph TPT şi cântăreşte doar 40 de grame. Grafenul a fost folosit şi pentru elemente ale curelei. Alte materiale folosite la construcţie sunt titanul şi fibra de carbon.

Modelul va fi produs în ediţie limitată de 75 de unităţi şi va fi vândut exclusiv în magazinele Richard Mille. Cumpărătorii vor primi, împreună cu ceasul, o replică la scară 1:5 a monopostului McLaren Honda 2017.

Grafenul, care este de şase ori mai uşor decât oţelul şi de 200 de ori mai rezistent, este varianta bidimensională a grafitului. Este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală.

Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate şi căldură cunoscut. Materialul a fost descoperit şi izolat în 2004, prin exfolierea grafitului, de către un grup de cercetători de la Universitatea din Manchester.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult