Andy Rubin, părintele Android, se ocupă de noul proiect de amploare al companiei Google: robotica

04.12.2013
Andy Rubin, părintele Android, se ocupă de noul proiect de amploare al companiei Google: robotica

Unul dintre creatorii sistemului de operare Android, Andy Rubin a ajuns la Google în 2005 în urma preluării companiei pe care o conducea şi s-a ocupat ulterior timp de opt ani de dezvoltarea acestei platforme software, cu rezultatele pe care le cunoaştem. În luna martie a acestui an, charismaticul Andy Rubin a părăsit însă conducerea diviziei de platforme mobile şi conţinut digital, acesta rămânând în cadrul companiei într-o funcţie care a fost până astăzi un secret: conducerea echipelor de cercetare în robotică.

Andy Rubin nu este deloc străin de acest domeniu, înainte de fondarea companiilor Danger Inc şi Android Inc acesta lucrând, printre altele, ca inginer robotician în cadrul sucursalei nord-americane a companiei Carl Zeiss.  În ultimele luni, Google a achiziţionat mai multe companii, dintre care se remarcă DNNresearch Inc, specializată în reţele neuronale artificiale, sau Wavii, specializată în algoritmi lingvistici naturali de interacţiune între om şi maşină, iar Andy Rubin este cel care va conduce eforturile Google pe piaţa roboticii.

În declaraţia făcute pentru New York Times, Andy Rubin a afirmat că viziunea Google este una cu demaraj lent şi bătaie lungă, celebrul inginer vehiculând o perioadă de circa zece ani. Dezvăluirile făcute sunt vagi, înţelegându-se însă că Google intenţionează să se concentreze, cel puţin pentru început, asupra roboţilor industriali. Atenţia inginerilor Google este concentrată pe procesele industriale care necesită multă muncă manuală repetitivă, cum ar fi asamblarea sau împachetarea produselor complexe precum cele electronice, compania dorind să automatizeze aceste operaţiuni.

Spre deosebire de actualii roboţi industriali, despre care Rubin afirmă că nu sunt în totalitate satisfăcători, viitoarele maşinării Google vor fi capabile să se mişte sau să lucreze în mod autonom. Google a achiziţionat şi unele companii, precum Holomni sau Schaft,  care s-au ocupat de dezvoltarea unor mijloace de locomoţie cu picioare sau roţi, ceea ce sugerează că robotizarea visată ar putea fi mai sofisticată decât ceea ce s-a lăsat să se înţeleagă până acum. Andy Rubin admite că planurile Google sunt foarte ambiţionase, însă afirmă că la fel de ambiţioasă a fost şi ideea unui autoturism care se conduce singur şi care devine încet o realitate. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News