„Beam me up, Scotty!”. Rusia vrea să inventeze teleportarea până în 2035

23.06.2016
„Beam me up, Scotty!”. Rusia vrea să inventeze teleportarea până în 2035
Una dintre cele mai impresionante tehnologii din universul „Star Trek” imaginat de Gene Roddenberry este teleportarea. Rusia crede că un astfel de sistem poate fi dezvoltat până în 2035. „Pare ceva fantastic astăzi, dar au avut loc experimente de succes la Stanford la nivel molecular”, a declarat Alexander Galitsky, un cunoscut investitor în sectorul tehnologic din Rusia. „Mare parte din tehnologia pe care o avem astăzi este inspirată din filme SF de acum 20 de ani”, a adăugat el. 
 
Dezvoltarea teleportării este inclusă în Iniţiativa Tehnologică Naţională, un plan strategic de dezvoltare a sectorului tehnologic susţinut de stat care beneficiază de fonduri în valoare de 2.100 miliarde de dolari. Acesta mai include dezvoltarea unui limbaj de programare rusesc, dezvoltarea de computere cuantice şi de interfeţe neuronale (conexiuni directe între computere şi creiere umane). 
 
Deşi pare imposibil de realizat, experimentele realizate până acum arată că teleportarea este teoretic posibilă. În 2014, cercetători de la Universitatea de Tehnologie din Olanda au arătat pentru prima dată că informaţia, codificată în particule sub-atomice, poate fi teleportată pe distanţe scurte (de 3 metri în acest caz).
 
 
Aceasta nu este singura ţintă ambiţioasă pe care şi-au stabilit-o ruşii. Rosatom a anunţat că lucrează la un sistem de propulsie nuclear care ne-ar putea duce pe Marte în 90 de zile. Prototipul va fi prezentat în 2025. Cu sistemul de propulsie chimică tradiţional, aceeaşi călătorie ar dura 18 luni.
 
Citeşte şi: Ruşii construiesc un sistem de propulsie nuclear care ne-ar putea duce pe Marte în 90 de zile. Ce alte soluţii are omenirea la dispoziţie
 
Rămâne de văzut dacă Rusia va reuşi să atingă măcar unul dintre aceste două obiective importante. Aceste anunţuri ar putea face parte dintr-o campanie de promovare a ţării ca un nod tehnologic important. Totuşi, de-a lungul timpului ruşii (pe atunci sovieticii) au avut realizări importante, precum punerea primului satelit artificial pe orbita Terrei în 1957 şi primul om în spaţiu (Iuri Gagarin) în 1961. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult