Ce ne rezerva viitorul?

04.01.2008
Ce ne rezerva viitorul?

In fiecare an, Philips organizeaza un eveniment in care isi etaleaza conceptele de imbinare a tehnologiei cu viata. Se numeste Simplicity Event 2007, iar anul acesta s-a intamplat la Londra in cladirea Teatrului National. Acum par chestii SF, dar producatorul vrea sa le aduca langa tine in urmatorii cinci ani.

 

Ferestrele sensibile

Daca ai fost vreodata in SUA, stii cat de neplacut este sa te adaptezi la noul fus orar, iar draperiile de la hotel nu se pricep decat sa blocheze lumina de afara. Conceptul Daylight inseamna mult mai mult. Ferestrele se transforma in niste jaluzele interactive, care reactioneaza la miscarile mainii. Daca iti treci palma aproape de fereastra, de la dreapta la stanga, aceasta incepe sa fie acoperita de frunze care o invaluie treptat pana ce ajunge sa blocheze toata lumina de afara.

Cu aceeasi miscare a mainii, dar de jos in sus, geamul isi schimba ca prin minune culoarea. Astfel ai putea sa transformi lumina alba si intensa a unui rasarit natural intr-un asfintit cu tenta rosiatica. Dupa ce ti-ai reglat fereastra dupa pofta, te poti odihni din plin. Tot aceasta te va trezi cand vrei tu, lasand lumina sa intre treptat in camera si invaluindu-te intr-o melodie calda, cu ciripit de pasari. Olandezii planuiesc sa incorporeze tehnologia in hoteluri in urmatorii ani. Este greu de explicat in cuvinte efectul ferestrei interactive, dar ca sa te convingi, cauta pe YouTube cu cheia "Philips Daylight" si vei gasi clipul de prezentare al minunatiei.

Multimedia ca sa te faci bine

Spitalul, un loc anost si rece in care nu vrei sa ajungi decat in cazuri extreme, poate fi transformat de conceptul Ambient Healing Space, in fapt, mai multe tehnologii care lucreaza impreuna pentru confortul total al pacientului. Pentru inceput, salonul este inzestrat cu panouri de separare intre paturi care iti asigura intimitatea. Dar acesta are si functia de ecran interactiv. Cand vine doctorul, fisa bolnavului apare la o atingere a ecranului, iar dupa consult, specialistul poate prezenta pacientului diagnosticul tot acolo, in forma grafica, usor de priceput si pentru un copil.

In lipsa personalului spitalului, pe ecran vor aparea mesaje de incurajare de la prieteni, fotografii personale, ca sa te simti ca la tine acasa. Nici patura care te inveleste nu este una banala, desi nu e prinsa de vreun computer cu cabluri. Are senzori incorporati care monitorizeaza bataile inimii, tensiunea arteriala, temperatura etc., iar informatiile ajung wireless la un computer care bineinteles, alerteaza doctorii in caz de criza. Pentru ca paturica iti "citeste" reactiile, se prinde si cand adormi sau te trezesti si aprinde sau stinge lumina treptat. Este desigur inclus si un sistem de comunicare audio-video cu cei de-acasa, printr-o conexiune internet.

"Videochat" inainte de nastere

Olandezii vor sa desfiinteze si metoda ecografiei prenatale clasice si impersonale, asa ca vin cu un nou concept: Celebrating Pregnancy. Scenariul luat din viitor se desfasoara in urmatorul fel. Intri cu sotia intr-o camera intima si va asezati amandoi pe un fotoliu dublu, confortabil. Doctorita intra in camera cu un tablet PC conectat la aparatele din jur si la o baza de date unde are acces la situatiile vizitelor anterioare ale viitoarei mamici. Fotoliul este inzestrat cu un fel de centura comod de purtat si care contine si sistemul de ecografiere. Dupa ce doctorita porneste aparatele, imaginea 3D a micutului va aparea pe un asa-zis Presentation Bump incorporat intr-unul dintre pereti.

Este un ecran in forma de semisfera, care prezinta astfel o imagine cat se poate de reala din mai multe unghiuri, ideala pentru un consult amanuntit, dar si pentru uimirea si admiratia viitorilor parinti. La plecare veti primi un Bebescope, un gadget wireless "n care sunt stocate scanarile, inclusiv bataile inimii bebelusului, ca sa le vedeti acasa oricand aveti chef. Ca si Presentation Bump, Bebescope are un ecran sensibil la atingere, iar printr-o miscare circulara a degetului pe acesta vei putea roti bebe-ul in orice directie ca sa nu scapi niciun amanunt. Cu o miscare a mainii acoperi fereastra cu frunze sau ii schimbi culoarea Doctorul ii explica pacientului diagnosticul, fiind ajutat de un ecran tactil Puiul de om poate fi examinat si admirat pe un ecran 3D asa cum sta in pantecele mamei

Urmărește Go4IT.ro pe Google News