Ce sunt inscriptiile „CE0168” sau „CE0268” de pe smartphone-uri şi de ce nu au voie producătorii să renunţe la ele

09.02.2017
Ce sunt inscriptiile „CE0168” sau „CE0268” de pe smartphone-uri şi de ce nu au voie producătorii să renunţe la ele

Probabil ai observat că toate smartphone-urile pe care le-ai avut până acum au inscripţionat pe spate litere şi cifre, de genul „CE0168”. Foarte puţină lume ştie ce înseamnă aceste caractere şi că ele sunt obligatorii pentru terminalele vândute în anumite ţări. De multe ori aceste coduri sunt inestetice, iar producătorii încearcă să găsească soluţii pentru a le face mai puţin vizibile.

„CE” vine de la Conformité Européenne, un marcaj obligatoriu, introdus în 1985, pentru anumite categorii de produse vândute în Uniunea Europeană, iar „0168” este codul pentru organismul care a aprobat şi testat dispozitivul pentru a fi certificat CE. Pe iPhone 7 sau HTC 10 apare codul „0682” şi se referă la organizaţia Cetecom ICT Services din Germania.

 

 

Eticheta CE este obligatorie pentru toate dispozitivele wireless (şi nu numai) comercializate în UE. Prezenţa acesteia arată că terminalele respective îndeplinesc cerinţele obligatorii aplicabile pentru acel produs. În SUA, echivalentul „CE” este „FC”, care vine de la „Federal Communications Commission (FCC) compliant”. La fel ca în UE, eticheta arată că dispozitivul respectiv îndeplineşte condiţiile impuse de FCC.

 

Lângă aceste standarde apare semnul exclamării într-un cerc. Acesta semnalează un dispozitiv wireless de Clasa 2, care poate funcţiona în benzi de frecvenţă care nu sunt suportate de anumite ţări, poate cauza perturbaţii electromagnetice sau poate fi afectat de către acestea. Echipamentele de telecomunicaţii din Clasa 2 sunt cele pentru care statele membre UE aplică restricţii la punerea în funcţiune sau restricţii privind introducerea pe piaţă.

 

Din fericire pentru americani, preşedintele Barack Obama a semnat în 2014 legea E-Label Act, care le permite producătorilor să includă aceste etichete în software-ul dispozitivului. Totuşi, companiile americane care produc dispozitive electronice vor fi nevoie să folosească în continuare simbolurile pentru dispozitivele vândute în UE.

 

UPDATE. Ni s-a atras atenţia că şi dispozitive aduse din China sau piratate au şi ele marcaje similare. Trebuie precizat faptul că inscripţia cerută de UE este una standard, în care toate literele, caracterele şi iconiţele au aceeaşi înălţime şi aceleaşi dimensiuni pe toate produsele pe care apar. Acest lucru se poate vedea la inscripţia din imaginea de mai jos, care este prezentă pe un Moto Z, versiune europeană.   

 

 

În cazul Conformité Européenne se observă că literele C şi E au un spaţiu mai mare între ele decât în cazul etichetei China Export, prescurtată şi ea tot CE. 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult