China ar putea instala primul parc fotovoltaic pe orbita pământului

18.02.2019
China ar putea instala primul parc fotovoltaic pe orbita pământului

Folosite în spaţiul cosmic, un mediu unde există soare non-stop, fără nori sau poluare atmosferică, panourile solare produc de până la şase ori mai multă electricitate decât este posibil cu un parc fotovoltaic terestru. Dar cum trimiţi energia generată înapoi pe pământ?

Concept discutat deja de mult timp, amplasarea sistemelor fotovoltaice pentru generarea energiei electrice pe orbita pământului s-a lovit până acum de costuri exorbitante şi problema transferului energiei obţinute în reţelele terestre de distribuţie. Producătoare a celor mai ieftine panouri fotovoltaice din lume, China anunţă oficial planuri pentru dezvoltarea unui sistem fotovoltaic pentru generarea energiei electrice care ar urma să fie plasat în orbită geo-sincronă, la o distanţă de 36000 km deasupra pământului. Apărând într-un punct fix de pe cer, noul complex fotovoltaic ar urma să transmită energia generată folosind microunde sau diode laser de mare putere unor dispozitive receptoare aflate la sol.

Proiectul testat la scară redusă între anii 2021-2025 ar putea fi extins în prejma anului 2030, ţintind o capacitate de generare a energiei electrice de ordinul megawatt-ilor.

Chiar şi cu panouri solare optimizate pentru greutate redusă, numărul foarte mare de unităţi necesare ar putea duce greutatea finală de trimis pe orbită la peste 1000 de tone, costurile de instalare depăşind cu mult profitul estimat a fi obţinut în urma exploatării comerciale a energiei electrice obţinută. Deocamdată, doar un motiv de mândrie naţională, primul parc fotovoltaic plasat în spaţiul cosmic ar putea servi drept şablon pentru proiecte ulterioare la scară mult mai mare, desfăşurate pe măsură ce tehnologiile necesare vor deveni mai accesibile.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult