Cum să înveţi să dansezi ca un profesionist folosind Inteligenţa Artificială

27.08.2018

Tehnologia „deepfakes” a pus în lumina reflectoarelor capabilităţile de AI şi machine learning pe care le avem în prezent, putând truca clipuri video pentru a schimba feţele personajelor cu cele ale unor vedete. Acum că moda trucării filmelor pentru adulţi a trecut, au fost descoperite noi utilizări pentru acest tip de algoritm. O echipă de cercetători au dezvoltat programul care te transformă în dansator profesionist, realizând clipuri convingătoare folosind doar o înregistrare cu subiectul.

Patru cercetători de la Universitatea Berkley au publicat un studiu care descrie procesul prin care algoritmul lor AI poate analiza un clip video cu sursa unui dans, pe care îl poate transpune apoi peste o înregistrare cu un dansator mai puţin priceput. Practic, algoritmul analizează cadru cu cadru clipul original şi realizează un schelet 3D care imită fiecare mişcare în parte. Apoi, folosind acelaşi tip de tehnologie care a creat „deepfakes”, mişcările sunt suprapuse pe o filmare nouă.

Rezultatele sunt impresionante, chiar dacă nu sunt perfecte. Fiecare mişcare este corect afişată în clipul rezultat, însă există în continuare câteva elemente care ies în evidenţă, chiar şi la o privire mai puţin atentă. Încheieturile personajelor şi poziţia feţei este deseori nenaturală. De asemenea, algoritmul este uşor de indus în eroare atunci când apar haine care acoperă membrele în clipul sursă, precum rochii şi fuste.

Nu ne-ar mira să vedem foarte curând o aplicaţie de telefon care poate realiza ceva similar, cu rezultate puţin mai slabe, întrucât pentru realizarea clipurilor de mai sus a fost necesară înregistrări de peste 20 de minute la 120 de cadre pe secundă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult