A murit CERF-ul. E cineva surprins?

A murit CERF-ul. E cineva surprins?

Pregătiţi-vă batistele dragi iubitori de IT şi comunicaţii pentru că singurul târg din România unde vă mai puteaţi clăti ochii şi hrăni pasiunea are nevoie de lacrimile şi lumânările voastre. Să-i fie criza scurtă.

Dintr-un articol publicat azi în ediţia online a Ziarului Financiar aflăm că organizatorul CERF-ului, Expotek, a decis să închidă publicului ediţia din acest an şi să o transforme într-un târg B2B (business to business), dedicat doar contactelor de afaceri dintre companiile interesate. Cu alte cuvinte, ediţia din acest an a CERF-ului va fi închisă pentru marele public.

În acest context, se estimează ca anul acesta să treacă pragul CERF-ului între 3 şi 5 mii de vizitatori maxim, adică de vreo 12 ori mai puţini decât în anii trecuţi. Pe de altă parte, organizatorii se consolează cu gândul că au reuşit să atragă câteva nume mari, precum Dell şi IBM.

CERF 2009

Cine e de vină?

Deşi organizarea ediţiilor anterioare nu m-a mulţumit, personal nu aş acuza, de această dată, organizatorul Expotek. Acesta îşi justifică măsura prin prăbuşirea retail-ului IT&C. Nume mari, precum K Tech Ultra Pro, Depozitul de calculatoare şi eMag au fost afectate din plin de criză şi se pare că bugetul lor nu mai suporta şi o cheltuială în plus, pentru un târg IT&C. Iar lovitura finală pe care CERF-ul din 2009 a încasat-o se pare că a venit din partea operatorilor telecom. Orange, Vodafone, Romtelecom, UPC şi RCS&RDS s-au retras in corpore.

CERF 2009, cel la care sufletul IT-ului, utilizatorul, nu va participa, va avea un singur pavilion în loc de patru. Iar acela va fi dedicat exclusiv segmentului B2B.

Aşadar, criza a speriat oamenii, scăderea vânzărilor a afectat retailerii, iar CERF-ul, singurul nostru eveniment IT important, este victima colaterală. Şi aşa, România, o ţară care se laudă sus şi tare cu multe minţi strălucite în domeniu, a rămas fără singurul ei târg de IT&C.

CERF-ul a murit, sau cel puţin va fi în comă până când condiţiile economice şi mai marii IT&C-ului vor binevoi a-l resuscita. Nu ştiu de ce, dar, deşi nu-mi convine, nu pot să spun că sunt surprins de această decădere a CERF-ului. O fi cineva surprins şi mai ales va plânge cineva de drama CERF-ului?

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News