Energie solară mai accesibilă cu un nou tip de panou fotovoltaic care poate fi tipărit

18.05.2013
Energie solară mai accesibilă cu un nou tip de panou fotovoltaic care poate fi tipărit

Energia solară, alături de alte surse alternative de energie, a parcurs un drum dificil şi încă luptă cu costurile de implementare şi producţie. Într-un moment în care, după ani de subvenţii, energia electrică furnizată începe să devină competitivă, un grup de cercetători din Australia promite panouri fotovoltaice şi mai ieftine.

Dezvoltată în cadrul Victorian Organic Solar Cell Consortium, un grup de lucru australian care cuprinde universităţi, institute de cercetare şi companii private, noul panou solar promite costuri mici de producţie prin utilizarea unei metode noi de tipar pe o multitudine de suprafeţe. Ideea tipăririi celulelor fotovoltaice nu este nouă, însă metoda australienilor este nouă, are costuri de producţie mai mici şi permite realizarea unor celule cu dimensiuni mai mari.

Utilizând o imprimantă în valoare de 200.000 de dolari, care a fost dezvoltată special pentru acest proiect, cerneală fotovoltaică organică şi tehnici de tipar similare celor utilizate în prezent în serigrafie, australienii au tipărit panouri fotovoltaice de dimensiunea unei coli A3, care pot fi asamblate pentru a forma panouri de dimensiuni mai mari.

Aceste panouri pot fi ulterior laminate pe materiale diverse, cum ar fi sticla, plasticul sau oţelul, oferind astfel utilizări flexibile în funcţie de necesităţi. Având o capacitate de producţie de 10 – 50 W/m2, aceste celule fotovoltaice ar putea fi tipărite pe geamurile clădirilor, acoperişurile caselor sau carcasele laptopurilor, oferind astfel o sursă de energie suplimentară.

Interesant este faptul că aceste panouri captează game diferite de frecvenţă din spectrul luminii solare faţa de celulele obişnuite cu siliciu, ceea ce ar putea permite îmbinarea celor două tehnologii pentru maximizarea puterii captate pe metrul pătrat.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News